Sursa foto: Flickr.com
Sursa foto: Flickr.com

Acord privind celebra „The Black Feather Hat” a lui Klimt

Una dintre cele mai impresionante opere ale lui Gustav Klimt, ce a marcat apropierea pictorului de expresionism, și-a găsit în sfârșit locul. 

Gustav Klimt, The Black Feather Hat, 1910. Sursa: Ronald S. Lauder Collection.

Miliardarul Ronald S. Lauder a ajuns la un acord cu descendenții lui Irene Beran privind celebra lucrare „The Black Feather Hat”, creată în 1910 de către faimosul Gustav Klimt. Lauder a fost de acord să restituie tabloul familiei Beran, deși se află în colecția sa de o jumătate de secol, și apoi să-l răscumpere. 

Acordul vine după ani întregi de investigații privind descoperirea provenienței operei, transmite Artforum.

Beran, născută în 1886, apare în acte drept proprietară a tabloului în 1928 și, posibil, chiar mai devreme. A lăsat în urmă lucrarea lui Klimt atunci când, în 1943, a fugit din Europa din cauza regimului nazist. La 14 ani distanță, însă, în 1957, „The Black Feather Hat” a fost inclusă într-o expoziție la Stuttgart, Germania, organizată Friedrich Welz, fost membru al Partidului Nazist, și a continuat să fie expusă pe scară largă până în 1973, atunci când Lauder a cumpărat-o de la o galerie din New York, cu câțiva ani înainte ca Beran să moară, în 1979. 

„The Black Feather Hat” este remarcabilă, evidențiind îndepărtarea lui Klimt de picturile sale decorative și tranziția către expresionism – curent axat pe exprimarea suferinței și a emoțiilor umane prin impactul puternic al culorilor și prin distorsionarea formelor. Cu aerul monocromatic și degetele sale conice, lucrarea lui Klimt amintește de „perioada albastră” a lui Picasso, la rândul său influențat de lucrările modernist expresioniste ale lui El Greco (1541-1614).