Search

Actriţa Ileana Stana Ionescu a murit la 87 de ani

Ileana Stana Ionescu

Actriţa Ileana Stana Ionescu a murit la 87 de ani

Ileana Stana Ionescu, o legendă a teatrului românesc, a decedat pe 30 iunie 2024. Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a anunțat trecerea sa în neființă și a invitat pe cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu să participe marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Născută pe 14 septembrie 1936 în Brad, județul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a debutat în 1955 la Teatrul de Stat din Reșița cu rolul Agnes din „Școala femeilor” de Molière. Cariera sa strălucitoare a inclus numeroase roluri memorabile pe scenele din Piatra Neamț și București, unde din 1965 a devenit una dintre actrițele de bază ale Teatrului Național „I.L. Caragiale”.

Printre rolurile sale notabile se numără Fraulein în „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, Hecuba în „Troienele”, Doica în „Medeea” de Seneca și Soacra în „Micul infern” de Mircea Ștefănescu. De-a lungul carierei, a jucat în piese regizate de nume mari precum Andrei Șerban și Horea Popescu, dar și în numeroase filme și producții de televiziune.

Ileana Stana Ionescu a fost recunoscută și premiată pentru contribuția sa la dezvoltarea artei teatrale și cinematografice din România, fiind decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler în 2002 și premiată la Gala UNITER, printre multe alte distincții.

Ultimele articole