Sursa Foto: surinenglish.com

Angajații Muzeului Picasso din Malaga, Spania, anunță o grevă de cinci zile în septembrie

După ce au votat de două ori pentru a intra în grevă anul trecut, angajații Muzeului Picasso din Málaga, Spania, au amenințat din nou cu o întrerupere a activității, invocând condițiile salariale și de muncă despre care susțin că sunt inegale față de cele din alte instituții de artă spaniole.

Grupul a anunțat că intenționează să intre în grevă timp de cinci zile în septembrie, perioadă în care instituția va instala „Ecoul lui Picasso”, un studiu amplu despre influența artistului asupra semenilor săi de-a lungul anilor. Expoziția, care va fi inaugurată în octombrie, este una dintre numeroasele proiecte organizate anul acesta în întreaga lume pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a decesului lui Pablo Picasso, scrie ARTnews.

Deoarece instituția se află în Málaga, locul nașterii artistului, este posibil ca evenimentele care au loc aici să capteze mai multă atenție decât alte colecții Picasso din lume.

Greva este programată pentru perioada 18-22 septembrie, dar ar putea dura mai mult „dacă instituția se încăpățânează să nu respecte actualul contract de muncă și să evalueze îmbunătățirile pe care lucrătorii le solicită, precum programul de lucru, flexibilitatea orelor de muncă, echilibrul dintre viața personală și muncă, dar și sentimentul de apartenență la instituție”, se arată în comunicatul sindicatului.

Conform angajaților, în urma unui sondaj efectuat în alte 10 muzee spaniole, printre care Muzeul Picasso din Barcelona și Muzeul Carmen Thyssen din Malaga, s-a constatat că salariile de la Muzeul Picasso din Malaga sunt „mult mai mici”.

Un purtător de cuvânt al Muzeului Picasso a declarat că instituția continuă să se concentreze pe sărbătorirea celei de-a 20-a aniversări și că nu susține greva.

Lucrătorii de la muzeu au organizat mai multe proteste în această vară. Ei au organizat o grevă de trei ore în luna mai, care a forțat muzeul să închidă temporar o expoziție de sculptură a lui Picasso. În timp ce vizitatorii au putut vizita doar galeriile colecției permanente, protestatarii au stat în fața muzeului, unde au purtat măști care aminteau de figurile din unele dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Picasso.

În iunie, aceștia au desfășurat greve în două zile separate, dintre care una a coincis cu sosirea în port a două nave de croazieră.