Sursa: Artmark

Artmark a organizat 49 de licitații, cu adjudecări totale de circa 9,4 mil. euro

În perioada septembrie 2022-iulie 2023, casa de licitații Artmark a organizat 49 de licitații și a înregistrat un total al adjudecărilor în licitații de aproximativ 9,4 milioane de euro, o rată medie de adjudecare de 70,10% și un total de magazin de 1,14 milioane de euro. De asemenea, volumul de opere de artă și obiecte de colecție puse în vânzare prin licitațiile casei a crescut cu 6%.

Vineri, Artmark a publicat raportul pieței românești de artă pentru perioada respectivă, în care arată că, deși ne aflăm într-un context inflaționist, crește interesul pentru diverse sectoare și obiecte de colecție, tratate drept investiții inteligente. Potrivit sursei citate, în ultimul an, piața a înregistrat o creștere cu 8% a numărului de adjudecatari tineri, cu o medie de vârstă de 18-40 de ani.

Segmentul artei clasice românești este condus de triunghiul de patrimoniu – Grigorescu-Tonitza-Luchian. Cea mai mare valoare a fost înregistrată de opera lui Nicolae Tonitza „Fetița cu fundiță roz”, adjudecată pentru 110.000 de euro în cadrul Licitației de Primăvară. Apoi, pentru 77.500 de euro, a fost adjudecată versiunea de mici dimensiuni a operei semnate de pictorul național Nicolae Grigorescu – „Elisabeta Doamna în biroul său”, iar „Ulcior cu albăstrele” de Ștefan Luchian a fost adjudecată pentru 40.000 de euro. „Totodată, piața de bunuri culturale istorice a înregistrat recorduri absolute în perioada de referință: recordul pentru cartea veche românească este deținut de două exemplare ale „Bibliei de la București”, care au fost vândute succesiv pentru 40.000 de euro, respectiv pentru 36.250 de euro„, mai arată Artmark.

Printre recordurile obiectelor de colecție se numără un exemplar de Ford Mustang GT Fastback cu 70.000, un istoric exemplar de Harley Davidson VL din anii 1930 cu 24.000 de euro, o sticlă de whisky dintre cele doar 40 de exemplare de Port Ellen Maltings, îmbuteliat cu ocazia vizitării în 1980 a distileriilor Port Ellen de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, pentru 15.000 de euro; iar un butoi de vin românesc, Fetească Neagră de Galicea Mare, din 2019, a fost adjudecat pentru 20.500 de euro. În segmentul de lux, remarcăm un ceas Rolex Daytona, din aur, cu diamante, care a fost adjudecat în februarie pentru 45.000 de euro.