Sursa foto: Galeriile Artmark

Artmark a prezentat, în premieră pentru România, o operă a lui Brâncuși considerată pierdută ori distrusă

Cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși, Artmark a prezentat, în premieră pentru România, o operă a sculptorului considerată pierdută ori distrusă – în cadrul Expoziției „Brâncuși Exclusiv” (17-25 februarie).

Este vorba despre „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”, sculptură realizată în 1905, al cărei ipsos a fost prezentat de Brâncuși la Salonul Societății de Arte Frumoase la Grand Palais din Paris în anul 1906, când a fost remarcat de Auguste Rodin. Tot în 1906 probabil, Brâncuși a turnat bustul în bronz, expunându-l în atelierul său din Place Dauphine, ca ulterior să îl facă cadou sau să îl vândă celui portretizat, astfel încât bronzul, rămas pentru 120 de ani în colecția familiei acestuia, să nu fie niciodată expus public – nici în Franța, nici în vreun alt lot din lume.

Evenimentul de dezvăluire a bronzului a avut loc sâmbătă, 17 februarie, la Galeriile Artmark. Lucrarea este reprodusă în cele mai importante cataloage Brâncuși, după o fotografie păstrată la Centrul Pompidou, și este o „verigă” care face legătura dintre lucrările românești de dinainte de epoca pariziană și ceea ce va urma începând cu anii 1907-1908, și anume „Rugăciunea” și „Cumințenia pământului”, lucrări care deschid drumul celebrelor sale capodopere modernist-abstractizante.

Expoziția „Brâncuși Exclusiv” rămâne deschisă la liber publicului până în data de 25 februarie (zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00). Vizitatorii se pot bucura și de un cadou-surpriză, realizat în urma unei colaborări deosebite cu Horațiu Mălăele, cunoscut actor, regizor, scriitor și caricaturist, care a realizat, de-a lungul timpului, mai multe desene ce-l ilustrează pe sculptor.