Foto: Eliza Craciunescu / Pexels

Asociația Editorilor din România: Creșterea cotei TVA încurajează pirateria și scade vânzările

Asociația Editorilor din România transmite luni că majorarea cotei TVA pentru cărți este o măsură care va diminua vânzările și va crește pirateria. În prezent, cărților li se aplică o cotă TVA de 5%, atât pentru varianta tipărită, cât și pentru cele digitale.

Avertismentul asociației vine în contextul în care România este cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, iar vânzările au intrat oricum pe un trend descendent încă din primul trimestru al acestui an. În plus, pandemia de Covid-19 a determinat o creștere agresivă a pirateriei, în special a celei digitale, iar autoritățile din România „se dovedesc prea puțin pregătite să abordeze fenomenul”. 

Pirateria se traduce prin venituri pierdute de toți membrii lanțului valoric al cărții: autori, editori, librari iar creșterea TVA se va converti, pe de o parte, într-o creștere a pirateriei și, pe de altă parte, într-o accentuare a tendinței de scădere a vânzărilor”, arată Asociația Editorilor din România.

Reprezentanții adaugă că, deși încasările din vânzările de carte nu afectează aproape deloc deficitul bugetar al țării, ele reprezintă singura șansă de supraviețuire a acestei industrii culturale pe care alte țări o consideră esențială. „Mai exact, trecerea cărților la cotă TVA de 19% ar însemna, la aceleași cifre de vânzări, circa 2 ‰ din deficitul bugetar despre combaterea căruia se discută în aceste zile. De aceea, pledoaria noastră vizează nu atât interesul breslei, cât mai ales nevoia de educare a unui popor care înregistrează cote tot mai mari de analfabetism funcțional„.