Search

Autoritățile ucrainene instalează geamuri de protecție în jurul picturilor murale ale lui Banksy, vizate de hoți

Sursa: OLEKSANDRA BUTOVA/FUTURE PUBLISHING VIA GETTY IMAGES

Autoritățile ucrainene instalează geamuri de protecție în jurul picturilor murale ale lui Banksy, vizate de hoți

Autoritățile ucrainene au instalat o protecție anti-șoc pe mai multe picturi murale realizate de Banksy în jurul capitalei Kiev, care au fost deteriorate de la începutul războiului. 

Administrația militară regională din Kiev a declarat recent că plăcile transparente din policarbonat sunt „rezistente la impact” și că vor proteja picturile împotriva vandalismului și a „condițiilor meteorologice nefavorabile”. Războiul din Ucraina, o tragedie care se desfășoară de un, nu a fost citat în mod explicit în declarațiile oficiale, însă a fost punctat faptul noile măsuri de securitate vor apăra operele de artă împotriva „influenței factorilor externi”, arată ArtNews.

Oleg Torkunov, directorul adjunct al organizației, a declarat că picturile „au o semnificație culturală și istorică pentru țară, un memento că lumina trebuie să învingă întunericul”.

De asemenea, picturile vor fi protejate și de senzori de mișcare fără fir, care vor activa o sirenă în apropiere și vor alerta autoritățile cu privire la tentativa de vandalism. „Acum este important să contracarăm posibilele tentative de vandalism, pe care le-am văzut deja recent”, a declarat Torkunov.

În decembrie, poliția a arestat opt persoane care au încercat să fure o pictură murală în care apărea o femeie care poartă o mască de gaze și ține în mână un extinctor. Lucrarea, care a apărut ulterior pe o casă în ruină din orașul Hostomel, la periferia Kievului, este una dintre cele câteva lucrări lăsate de Banksy care au fie publicate, fără prea multă publicitate, pe contul de Instagram al artistului în 2022. Potrivit Washington Post, suspectul principal ar putea fi condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a încercat să îndepărteze peretele cu pictura.

Alte picturi murale din portofoliul artistului prezintă un băiețel care aruncă la pământ un bărbat matur în timpul unui meci de arte marțiale, un bărbat cu barbă care își freacă spatele în baie și doi gimnaști. Imaginea din Hostomel a fost evaluată la 250.000 de dolari.

Ultimele articole