Search

„Biroul mobil” al Regelui Carol I, scos la licitație

„Biroul mobil” al Regelui Carol I, scos la licitație

Casa A10 by Artmark organizează prima licitație dedicată istoriei din acest an, prezentând o selecție de peste 230 de obiecte și documente valoroase. Printre acestea se numără „biroul mobil” al Regelui Carol I, un „Secrétaire de călătorie” din jurul anului 1890, cu monograma suveranului, având un preț de pornire de 1.500 de euro.

Obiectul, un birou mobil de călătorie, include sigiliul regal din alamă pe o suprafață din lemn exotic și este dotat cu spații pentru călimări, tocuri și penițe de rezervă, precum și un raft pentru documente. Biroul era utilizat de Regele Carol I în călătoriile sale între București și Sinaia, fiind conceput pentru a fi ușor transportat.

În cadrul aceluiași eveniment vor fi scoase la licitație și alte obiecte de valoare, precum o carafă din cristal și argint cu cifrul Reginei Elisabeta a României din anii 1910, și o fotografie a Principesei Maria, viitoarea regină, realizată în atelierul Mandy din București în jurul anului 1909. Fotografia este înrămată într-o ramă de epocă din lemn pirogravat și colorat manual.

Colecția include și alte imagini „regale”, cum ar fi o fotografie a Principesei Maria (Mignon) din 1910 și o fotografie de epocă a Reginei Maria alături de fiica sa, Principesa Mărioara (Mignon), realizată în atelierul Guggenberger Marovits din Sibiu în jurul anului 1928.

Licitația de Istorie cuprinde și o selecție importantă de numismatică, cu monede rare precum o monedă Gros, Alexandru cel Bun, tip III, Moldova, 1400-1432, din argint, și o monedă Gros, Ștefan cel Mare, tip IIa, 1457-1504, tot din argint.

Evenimentul „Licitația de Istorie” va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală (str. C.A. Rosetti nr. 5) pe 17 septembrie, de la ora 19.00. Întreaga colecție poate fi vizitată într-o expoziție cu intrare liberă la Galeriile Artmark, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00.

Ultimele articole