Search

„Brâncuși: O retrospectivă” la Centrul Pompidou din Paris

Brâncuși - expoziție eveniment la Centrul Pompidou din Paris

„Brâncuși: O retrospectivă” la Centrul Pompidou din Paris

Centrul Pompidou din Paris găzduiește în această perioadă o expoziție majoră dedicată sculptorului Constantin Brâncuși, una dintre figurile centrale ale artei moderne. Expoziția, intitulată „Brâncuși: O retrospectivă”, va fi deschisă până pe 1 iulie 2024 și reprezintă una dintre cele mai ample prezentări ale operei artistului român.

Constantin Brâncuși, considerat un pionier al sculpturii moderne, a fost apreciat atât de România, cât și de Franța, țara în care a trăit cea mai mare parte a vieții sale. După moartea sa în 1957, Brâncuși a donat studioul său din Paris guvernului francez. Acest studio a devenit o parte importantă a colecției Centrului Pompidou, fiind reconstruit în 1997 în exteriorul muzeului. În prezent, datorită lucrărilor de renovare de la Centrul Pompidou, studioul a fost mutat temporar în sala principală a muzeului pentru a fi prezentat într-o retrospectivă unică dedicată operei lui Brâncuși.

Această retrospectivă include aproape 200 de lucrări ale lui Brâncuși, printre care sculpturi, fotografii, desene, filme, arhive, unelte și mobilier din studioul său parizian. Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze evoluția artistică a lui Brâncuși, de la primele sale lucrări realizate în România până la capodoperele create în Paris, orașul în care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei, arată euronews.com.

De asemenea, expoziția pune în dialog lucrările găsite în studioul lui Brâncuși cu alte piese împrumutate de la instituții majore din întreaga lume, inclusiv Tate Modern, MoMA, Guggenheim, Art Institute of Chicago, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă din Craiova.

„Călătoria vieții lui Brâncuși este călătoria unui om în exil,” a spus curatorul expoziției Ariane Coulondre. „A petrecut 28 de ani din viața sa în România și, la un moment dat, a decis să traverseze Europa, în mare parte pe jos. Este firesc să recreăm această călătorie extraordinară în cadrul expoziției.”

Ultimele articole