Search

Camelia Skikos, designer conceptual de modă, la RCW: „Piesele mele sunt inspirate din Kafka și din povestea alegorică Metamorfoza”

Poză: artHood / Camelia Skikos - stânga

Camelia Skikos, designer conceptual de modă, la RCW: „Piesele mele sunt inspirate din Kafka și din povestea alegorică Metamorfoza”

Designerul de modă Camelia Skikos își expune creațiile anul acesta la Romanian Creative Week, desemnat anul trecut evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Uniunii Europene, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Lucrările sale pot fi regăsite în cadrul expoziției „3…2..1! Never too early to prepare”, deschisă la Palatul Culturii din Iași în perioada 15-26 mai. 

Într-o discuție cu artHood, Camelia povestește despre ceea ce expune anul acesta la Romanian Creative Week: „Este o instalație vestimentară, iar fotografiile sunt făcute în colaborare cu un artist român care locuiește și el în San Francisco, Bogdan Pastor. A fost o colaborare pe care am făcut-o împreună pentru câteva expoziții din California, unde locuiesc de mai bine de 20 de ani. De origine sunt din Iași, aici am studiat artă și aici am debutat cu primele mele colecții de modă împreună cu Irina Schroter. Despre piesele mele, sunt inspirate din Kafka și din povestea alegorică „Metamorfoza”. Se numesc Imago I și II, care sunt cele două instalații, Imago fiind procesul de transformare și de maturizare a unei insecte. Deci m-au inspirat insectele și procesele diferite de transformare, pentru că și noi, cei care am plecat de acasă, trecem printr-un soi de transformări de identitate – pierdem o parte din noi când plecăm, dar și acumulăm cultura altor țări”.

După ce a absolvit Facultatea de Artă și Design vestimentar la Universitatea de Artă George Enescu din Iași, Camelia Skikos s-a mutat la Londra, Marea Britanie, unde și-a definit studiile de artă și modă, urmând ca în 2003 să se mute în San Francisco, SUA, unde a acceptat o poziție de Head Designer la Levi Strauss. În 2010 și-a lansat propria casă de modă conceptuală, de-a lungul timpului participând la spectacole solo și de grup în Iași, București, Londra, San Francisco și New York. Lucrările sale au fost prezentate în mai multe publicații, cum ar fi Vogue UK, Vogue Italia, Vogue Japonia, Elle, Los Angeles Times, San Francisco Magazine, L’ Officiel, WWD. Cea mai recentă expoziție personală “Imago” a avut loc la New York, la Institutul Cultural Român Galeria Brâncuși. Cea mai recentă expoziție de grup “Integrations” are loc la Tides Foundation Gallery din San Francisco.

Ultimele articole