Foto: Alex Damian

Concursul Internațional George Enescu, promovat în marile orașe din Europa

Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM organizează o serie de conferințe și recitaluri pentru promovarea ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu, ce va avea loc la București în perioada 31 august – 27 septembrie 2024, în cele mai importante centre culturale europene.

Concursul Internațional George Enescu se adresează muzicienilor din întreaga lume, născuți după 1 August 1989, și are ca scop promovarea și susținerea tinerelor talente, prin oferirea de premii și oportunități de lansare în carieră. Pe lângă aspectul competiției, repertoriul de concurs a fost alcătuit pentru a introduce și răspândi la nivel mondial creația muzicală a lui George Enescu în rândul tinerei generații de muzicieni.

Prin intermediul conferințelor, se vor explora oportunitățile pe care Concursul Enescu le oferă tinerilor muzicieni care se înscriu la cele 4 secțiuni: compoziție, violoncel, vioară și pian și evoluția și impactul muzicii lui Enescu în contextul cultural al Europei moderne, evidențiindu-se legăturile și influențele sale asupra altor mari figuri din istoria muzicii.

Recitalurile vor oferi publicului oportunitatea de a asculta lucrări camerale din creația lui George Enescu și a altor compozitori români și internaționali, interpretate de câștigători și laureați ai edițiilor anterioare ale Concursului Internațional George Enescu, în săli de prestigiu și academii de muzică din Europa. 

Evenimentele vor avea loc în următoarele centre culturale europene:

• Viena, Austria – 4 martie 2024

• Madrid, Spania – 15 aprilie 2024

• Chișinău, Moldova – 26 aprilie 2024

• Londra, Marea Britanie – 27 aprilie 2024

• Budapesta, Ungaria

• Bruxelles, Belgia

• Lisabona, Portugalia

Într-un efort comun de a consolida prestigiul Concursului Internațional George Enescu și de a evidenția excelența artistică românească, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM invită atât publicul larg, cât și mediul cultural și media să se alăture acestor evenimente.