Search

Creșterea îngrijorătoare a amenințărilor și violenței asupra jurnaliștilor în Franța: EFJ solicită măsuri urgente

Photo by picjumbo.com

Creșterea îngrijorătoare a amenințărilor și violenței asupra jurnaliștilor în Franța: EFJ solicită măsuri urgente

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) și cele patru filiale ale sale din Franța (SNJ, SNJ-CGT, CFDT-Journalistes, FASAP-FO) solicită autorităților franceze să ia măsurile necesare în contextul creșterii îngrijorătoare a amenințărilor și violenței împotriva jurnaliștilor în Franța. „Este responsabilitatea autorităților publice să garanteze libertatea presei și un mediu care să permită jurnaliștilor să își desfășoare activitatea în siguranță”, au transmis reprezentanții.

Numărul încălcărilor libertății presei în Franța înregistrate de EFJ pe platforma MFRR finanțată de UE s-a cvadruplat în luna iunie față de numărul raportat de la începutul anului. Concret, în iunie 2024, EFJ a înregistrat 22 de atacuri împotriva jurnaliștilor în Franța pe platforma MFRR, comparativ cu 32 de atacuri înregistrate între 1 ianuarie și 31 mai 2024 (o medie de șase pe lună).

Cu 54 de alerte înregistrate în primele șase luni ale anului, Franța ocupă locul 5 între țările europene unde platforma MFRR înregistrează cele mai multe atacuri împotriva jurnaliștilor, în spatele Ucrainei, Germaniei, Italiei și Turciei.

Majoritatea incidentelor înregistrate în iunie în Franța au fost atacuri verbale și amenințări pe rețelele sociale. EFJ observă că numărul atacurilor xenofobe s-a dublat în iunie față de primele cinci luni ale anului. Majoritatea incidentelor rasiste înregistrate în iunie (70%) fac referire la contextul electoral. Aceste incidente pot reflecta banalizarea ideilor de extremă dreapta care are loc în Franța de mai mulți ani și care a contribuit la ascensiunea actuală a partidelor de extremă dreapta în alegerile parlamentare din iunie 2024.

EFJ și afiliatele sale din Franța au observat, de asemenea, o creștere a numărului de incidente în care autoritățile publice au o responsabilitate directă: violență din partea poliției, arestări arbitrarie, presiuni judiciare pentru a forța jurnaliștii să își dezvăluie sursele etc.

Această deteriorare îngrijorătoare a siguranței jurnaliștilor în Franța merge mână în mână cu o scădere abruptă a pluralismului media, așa cum este evidențiat în raportul Monitorului Pluralismului Media (MPM), publicat pe 28 iunie. Raportul MPM 2024 despre pluralismul media în Franța subliniază un nivel record de risc, cu creșterea influenței intereselor comerciale și a proprietarilor de media care compromit independența editorială. 

„EFJ și afiliații săi din Franța cer Ministerului de Interne să își intensifice vigilența cu privire la protecția jurnaliștilor în acest moment, să solicite candidaților și partidelor politice să respecte rolul jurnaliștilor și dreptul la informare și să fie informați, un drept esențial într-o democrație, și să amintească că angajatorii au o obligație de siguranță față de angajați, inclusiv jurnaliștii independenți, care beneficiază de prezumția unui contract de muncă în Franța”, mai arată sursa citată.

Ultimele articole