National Geographic

Cristina Mittermeier, Fotograf și explorator National Geographic: “Avem nevoie de mai multe femei în spatele camerei, care să spună povești”

National Geographic anunță o nouă serie, formată din șase episoade, care prezintă unii dintre cei mai mari fotografi ai organizației – Cristina Mittermeier și Paul Nicklen, Dan Winters, Campbell Addy, Krystle Wright, Muhammed Muheisen și Anand Varma – alături de importanți regizori de filme documentare. FOTOGRAF are premiera primelor două episoade pe data de 24 martie, de la 18:00, pe National Geographic. 

Cu această ocazie, redacția artHood a vorbit cu Cristina Mittermeier, fotograf și explorator National Geographic, protagonistă a primului episod din seria FOTOGRAF. Născută în Mexico City, Mittermeier și-a început cariera ca biolog marin, iar acum activează ca scriitoare, activist de mediu și fotograf, scufundându-se în diverse culturi și medii din întreaga lume. 

În cadrul primului episod, își prezintă povestea împreună cu partenerul său de viață și muncă Paul Nicklen. Alături de el, care a crescut alături de inuiții din Arctica canadiană și a lucrat ca biolog în Teritoriile de Nord-Vest, înainte de a se specializa în fotografia regiunilor polare, este lider de opinie pentru conservarea oceanelor. 

Cristina Mittermeier spune povești despre locurile și oamenii pe care îi întâlnește încă de la începutul carierei sale. Acum, în poziția de a-și spune propria poveste, recunoaște că s-a simțit “ciudat, căci este dificil pentru un fotograf, care este și introvertit, să fie în fața camerei”. Regizorii E. Chai Vasarhelyi și Jimmy Chin, însă, au transformat experiența într-una plăcută: “Uneori am uitat că suntem filmați, doar ne-am distrat cu toții”. 

În episodul dedicat, publicul are șansa să-i urmărească pe cei doi în timp ce călătoresc cu barca în Bahamas pentru a documenta straturile de iarbă de mare recent descoperite. Folosind fotografiile lor, materiale de arhivă ale familiei și imagini din culisele expedițiilor lor, episodul oferă o privire amplă asupra misiunii lor de a călători pe oceanele lumii, riscându-și viața pentru a crea schimbare și a inspira oamenii de pretutindeni. O privire în copilăria sa scoate la iveală, pe lângă momentele frumoase, și provocările cu care s-a confruntat pentru a ajunge aici. Printre provocări – faptul că este femeie, deși a învățat să o transforme în atuu. „Superputerea vine pentru că, atunci când ești femeie, în special în munca mea cu indigeni, ești ignorată, în special bărbații nu sunt interesați de tine, ești doar o femeie, așa că pur și simplu te ignoră. Acest lucru este grozav. Este o superputere. Îți permite să îți faci treaba și apoi să suprinzi toată lumea cu ce ești capabilă să faci. Iubesc părțile feminine ale storytelling-ul, modurile incredibile și diferite prin care poți crea conexiuni și empatie. Cred că avem nevoie de mult mai multe femei în spatele camerei și mult mai multe femei care să spună povești. Cred că acestea sunt poveștile care ne oferă emoțiile de care avem nevoie pentru a ne conecta cu lumea naturală”, a declarat Cristina Mittermeier pentru artHood.

Lucrările lui Mittermeier au fost publicate în sute de reviste importante, printre care National Geographic, TIME, McLean’s, The Men’s Journal și O. Împreună cu partenerul ei, a fost numită unul dintre aventurierii anului de către National Geographic în 2018. De asemenea, în 2021, a fost prezentată în Welcome to Earth pe Disney+. 

Mittermeier a primit numeroase premii, inclusiv Smithsonian Conservation Photographer of the Year, premiul Humanity Content Creator Award de la HIPA și Imaging Award for Photographers Who Give Back. În 2021, a primit medalia Sylvia Earle de la Seattle Aquarium și premiul Global Vision Award de la Travel + Leisure și a fost desemnată unul dintre cei 100 de latino-americani cei mai implicați în acțiunile pentru climă. Privind spre cariera sa, Cristina alege să ofere un sfat simplu tinerilor la început de drum sau celor care vor să îi calce pe urme: Cred că cel mai important sfat este faptul că fotografia și storytelling sunt cariere de viață. Nu se întâmplă peste noapte, trebuie să ai atât de multe abilități, deci cred că sfatul este să fii răbdător și să fii dispus să rămâi pentru cursa lungă. Nu este un sprint, este un maraton, deci oferă-ți timp”, conchide aceasta.

FOTOGRAF are premiera primelor două episoade pe National Geographic în data de 24 martie de la 18:00. Producătorii au anunțat și numele celor opt regizori care au participat la acest proiect: E. Chai Vasarhelyi și Jimmy Chin („Free Solo”), Marshall Curry („Racing Dreams”), Pagan Harleman („The Trade”), Crystal Kayiza („Rest Stop”), Sam Pollard („MLK/FBI”), Kristi Jacobson („Solitary”) și Rita Baghdadi („Sirens”).