Search

Cristina Simion, curatoarea expoziției fotografului Philipp Wieder din RCW: „Există frumusețe dincolo de tinerețe și există speranță dincolo de moarte”

photo: Amanda Maier pentru RCW

Cristina Simion, curatoarea expoziției fotografului Philipp Wieder din RCW: „Există frumusețe dincolo de tinerețe și există speranță dincolo de moarte”

În cadrul ediției de anul acesta a Romanian Creative Week, fotograful german Philipp Wieder a expus o elegie în imagini în cadrul „Natura morta„, epoziție deschisă în perioada 15 – 26 mai.

Proiectul, cu subtitlul „frumusețea morbidă a descompunerii”, prezintă lucrări dintr-o serie încă neterminată, pe care artistul o dezvoltă de câțiva ani și pe care a prezentat-o, în selecții și formate diferite, în mai multe galerii și muzee din Germania, în expoziții personale sau de grup.

artHood a vorbit cu Cristina Simion, curatoarea expoziției, despre temele abordate și nevoia de astfel de proiecte în peisajul artistic românesc.

„Am căutat împreună cu organizatorii Romanan Creative Week, pe de o parte să adaptăm proiectele propuse temei legate de energie, pe de altă parte să găsim artiști potriviți, nu doar publicului României Creative Week, ci și locurilor în care expunem. A fost foarte dificil să găsim o expoziție care să fie potrivită Casei Muzeelor, un loc cu o istorie complicată și grea. Și am găsit această expoziție pe care am transformat-o într-un proiect, Natura morta, despre florile care mor. Și o triplă metaforă, două metafore din lumea plantelor – există frumusețe și după apogeul ciclului de viață, respectiv în stadiul de degradare și chiar descompunere, a doua că există speranță pentru că în fiecare plantă care moare există sămânța, fructul unei vieți noi. Și a treia metaforă care se referă la relația dintre natură și oameni, precum și la posibilitatea de a transfera primele două metafore asupra oamenilor, fiindcă, da, există frumusețe și dincolo de tinerețe. Într-un fel sau altul, asta spune și expoziția lui Bruno Bradt de la Palatul Braunstein, există frumusețe și dincolo de tinerețe și există speranță și dincolo de moarte”, a declarat Cristina Simion, curator și galerist, pentru artHood.

photo: Amanda Maier pentru RCW

Născut la Stuttgart în 1955, Philipp Wieder a lucrat în agenții de publicitate ca designer, înainte de a deveni artist liber profesionist, specializat în fotografie și multimedia, și a-și fonda propria sa agenție creativă în Nürnberg, unde e stabilit din 2013. Participarea la Romanian Creative Week e prima expoziție a lui Philipp Wieder în afara spațiului german. Seria « Natura Morta », un proiect aflat încă în lucru, a fost prezentată, în ultimii ani, în diferite galerii și muzee (Galerie LeonArt, kultur.lokal.fürth, Zeltner Schloss, Plassenburg – Bund fränkischer Künstler, Ludwig-Dörfler-Museum) și a primit Premiul Publicului la concursul « Aichacher Kunstpreis » 2021.

Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Europei, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Ultimele articole