DIPLOMAShow2023

Cum este văzută noua generație de artiști români prin ochii specialiștilor din industriile creative. Perspectiva a 3 designeri și arhitecți din board-ul DIPLOMA Show 2023

În curând începe cea de-a zecea ediție DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank.  Între 7 și 15 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii vor putea admira 130 de lucrări de diplomă din 16 domenii creative, printre care arhitectură, design interior, fashion, design grafic, pictură și multe altele.  

DIPLOMA Show este un eveniment care promovează arta emergentă și creativitatea locală, fiind o rampă de lansare pentru absolvenții facultăților cu profil vocațional-creativ din țară. Anul acesta festivalul aniversează zece ani de existență, ocazie cu care am stat de vorbă cu trei membri din board-ul creativ DIPLOMA Show 2023 pentru a lua împreună pulsul noii generații de creatori români.

Eugen Pănescu: „Ce mi-ar plăcea să nu dispară este interesul și curiozitatea „laterală” a studenților, profesorilor și practicienilor”

Eugen Pănescu este arhitect și urbanist. De-a lungul carierei sale, a contribuit la renașterea spațiului public și la transformarea practicii profesionale de planificare urbană în România. De asemenea, a coordonat Studioul de planificare urbană al Facultății de Arhitectură din Cluj pe tema reabilitării zonelor virane. 

La ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA Show, Eugen Pănescu a jurizat categoriile de urbanism și peisagistică. Spune că a observat în lucrările studenților o concentrare mai mare asupra orașului pus în legătură cu viața reală a administrației și gestiunii urbane.

Eugen Pănescu preferă o abordare interdisciplinară în ceea ce privește rezolvarea problemelor urbane și consideră că sistemul de învățământ ar trebui să faciliteze colaborările interdisciplinare între industriile creative.

„De asemenea, insist asupra eticii profesionale, un demers pe care școala nu-l acoperă complet (aici e imperios nevoie de un curs dedicat, mai ales pentru arhtiecți și urbaniști, dar și de contact cu nume de referință din afara sistemului de învățământ), a întelegerii vieții sociale și a nevoilor acesteia, a interesului public, a pregătirii variate extrașcolare și extraprofesionale, a contactului cu societatea și cu efortul de progres al acesteia la care „creativii” să fie o parte vizibilă, constantă și motivantă.

Ce mi-ar plăcea să nu dispară este interesul și curiozitatea „laterală” a studenților, profesorilor și practicienilor, contactul cu alte discipline, empatia și implicarea socială”, adaugă Eugen Pănescu.

Elena Oancea: „Diploma reprezintă pentru fiecare student debutul în peisajul profesional, marcând prima sa realizare distinctivă”

Elena Oancea este co-fondator & CEO Lemon Interior Design & Lemon Office Design și are o experiență de peste 17 ani în domeniul amenajărilor interioare.

„Diploma fiecărui student este primul proiect în care acesta își pune amprenta personală, viziunea sa artistică; diploma reprezintă pentru fiecare student debutul în peisajul profesional, marcând prima sa realizare distinctivă. Anul acesta, am fost impresionați de curajul și inovația cu care tinerii au abordat tematicile lor. Nu s-au ferit să atace subiecte dificile, controversate sau sensibile, demonstrând astfel maturitate și o perspectivă lucidă asupra lumii înconjurătoare”, explică Elena Oancea despre lucrările la DIPLOMA Show 2023.

Elena este de părere că, pentru fiecare artist, arhitect sau designer la început de drum, este foarte important punctul de plecare, chiar dacă se confruntă cu o serie de provocări diverse precum: navigarea în era digitală, echilibrul între comercial și creativ sau diferențierea într-o piață supraaglomerată. Deși aceste aspecte pot părea obstacole de netrecut, Elena consideră că cel mai important pas este determinarea și crearea unei discipline de lucru.

„Pasiunea susținută de perseverență și reziliență reprezintă combustibilul pentru acest lung drum. Acolo este secretul”, încheie Elena Oancea.

Andrei Șerbescu: „Mi-ar plăcea să nu dispară însăși noțiunea de autor și autorat”

Andrei Șerbescu este arhitect și conferențiar universitar în cadrul Universitatății de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti. Este unul dintre cei doi parteneri care au fondat biroul de arhitectură ADNBA în 2003, ale cărui proiecte au fost recunoscute și apreciate cu numeroase premii în concursuri naționale și internaționale.

Schimbările tehnologice sunt din ce în ce mai prezente în toate domeniile, iar Andrei Șerbescu este de părere că trebuie să le integrăm în activitatea noastră, inclusiv în sistemul educațional din România.

„Proiecte bune și idei mature apar în fiecare an. Învățământul rămâne rapid în urmă și aceasta se întâmplă nu pentru că e greu de obținut o racordare în timp real cu schimbările tehnologice și sociale de ultimă oră, ci mai ales pentru că învățământul devine din ce în ce mai gripat de false probleme și ierarhii deformate. Cine va reuși să investească inteligent în învățământ, nu neapărat pentru a concura sistemul actual, ci pentru a îl ajuta și completa, va contribui substanțial la creșterea calității industriilor creative”, spune Andrei Șerbescu.

În aceeași notă, l-am întrebat pe Andrei cum crede că va arăta scena creativă în viitor, având în vedere avântul inteligenței artificiale. Acesta spune, pe de o parte, că ar trebui ca anumite procese consumatoare de timp să se împuțineze sau să dispară și să lase loc (și timp) căutărilor importante, care să își recâștige statutul pe care poate l-au pierdut de la o vreme. Pentru arhitectură, ar fi o șansă ca desenul să redevină esențial.

Pe de altă parte, lui Andrei îi este teamă că vom avea de-a face cu un amestec tot mai omogen în care se discern din ce în ce mai greu ideile noi și unde concurența este cu atât mai dificilă tocmai pentru cei care ar putea spune ceva diferit. „Mi-ar plăcea să nu dispară însăși noțiunea de autor și autorat. Este un gând cam neliniștitor”, completează Andrei Șerbescu.

DIPLOMA Show este festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie și reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

Mai multe detalii despre festival și programul acestuia vor fi anunțate pe pagina de Facebook a comunității DIPLOMA, aici. Informații despre festival vor fi disponibile, de asemenea, pe pagina de Instagram și website.