Search

Dragoș Buhagiar, Scenograf și Președintele UNITER, la RCW: “Suntem suma unor întâlniri, a unor ore de stat pe scenă, cărți citite, muzee vizitate”

Sursa foto: dragosbuhagiar.ro / editată de Investigatoria.ro

Dragoș Buhagiar, Scenograf și Președintele UNITER, la RCW: “Suntem suma unor întâlniri, a unor ore de stat pe scenă, cărți citite, muzee vizitate”

Scenograful Dragoș Buhagiar, alături de artistul vizual Andrei Cozlac, și-au pus amprenta anul acesta asupra primei ediții a ACT – cinema & theatre festival, noul festival de Teatru din cadrul Romanian Creative Week. Printr-o selecție de spectacole, publicul a avut oportunitatea de a-l cunoaște pe Buhagiar, artistul care a creat unele dintre cele mai importante decoruri sau “spații de joc”, așa cum îi place să spună, și costume din teatrul românesc.

Absolvent al Academiei de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, Dragoș Buhagiar a debutat în lumea teatrului românesc imediat după revoluție, cu entuziasmul tinereții și dorința de a fi artist. A pornit la drum fără cenzură, însă cu resurse limitate, într-o industrie nevoită să se reinventeze, într-o țară, de asemenea, în plină transformare. Materialele și soluțiile tehnice cu care un scenograf lucra la acea vreme se rezumau la materii brute – pânză, lemn, metal brut, țevi -, însă privind retrospectiv, dacă ar trebui să o ia de la capăt, nu ar schimba nimic. “Era un tip de austeritate, dar n-aș alege altceva. Pentru că genul acesta de austeritate sau tipul acesta de constrângere te împing, de cele mai multe ori, spre soluții teatrale interesante. Mie nu mi-e frică de nimic acum și nu mi-a fost frică de niciun tip de situație, nici măcar în cele în care n-am avut bani pentru decor și costume – pentru că au fost astfel de situații. Și nu în anii ‘90, ci în anii 2000, pentru că așa era contextul economic atunci”, povestește Dragoș Buhagiar. Primii bani din teatru i-a investit în două albume de artă. Nu din librărie, ci din anticariat. Și afirmă acum că “a crescut și s-a maturizat, din punct de vedere artistic, în teatru și prin teatru”. 

CITEȘTE MAI MULT PE INVESTIGATORIA.RO

Ultimele articole