Search

În Bosnia și Herțegovina cu Erasmus+. Experiența unei capitale multiculturale, burek și rafting pe Râul Neretva.

Bosnia și Herțegovina / Arhivă personală

În Bosnia și Herțegovina cu Erasmus+. Experiența unei capitale multiculturale, burek și rafting pe Râul Neretva.

Recent am avut ocazia să particip la un proiect Erasmus+ în Bosnia și Herțegovina, în care Asociația Tinerii 3D a fost parteneră. Erasmus+ este un program al Uniunii Europene care sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa, iar schimburile de tineri, parte din acest program, oferă participanților oportunitatea de a cunoaște culturi noi, de a dezvolta competențe sociale și de a colabora cu tineri din alte țări.

În timpul acestei experiențe Erasmus+ am explorat atât capitala Sarajevo, cât și împrejurimile acesteia, un loc unde trecutul și prezentul se îmbină într-un mod fascinant, iar diversitatea culturală este evidentă în fiecare colț.

Bosnia și Herțegovina / Arhivă personală
Bosnia și Herțegovina / Arhivă personală

Sarajevo – o întâlnire a trei culturi diferite

Sarajevo este un oraș cu o istorie complexă și bogată, reflectată în arhitectura sa variată și în mozaicul cu influențe musulmane, croate și sârbe.

Centrul vechi al orașului, Baščaršija, este un loc deosebit, unde străzile pietruite sunt mărginite de clădiri în stil otoman și bazaruri vibrante. Aici am avut ocazia să gust din bucătăria locală, precum cevapi, și să cumpăr suveniruri tradiționale.

Orașul Sarajevo nu numai că încântă ochiul cu arhitectura sa diversă, ci și îmbie simțurile cu o varietate culinară bogată, care surprinde similitudini uimitoare cu gastronomia românească. Explorând bucătăria locală, am descoperit că, în ciuda diferențelor culturale evidente, există legături adânci între gastronomia bosniacă și cea românească, ambele fiind influențate de istorie, geografie și ingrediente locale.

Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Bosnia și Herțegovina este cevapi, care seamănă foarte mult cu mititeii românești. Aceste mici chiftele de carne, de obicei de vită sau oaie, sunt servite în pâine proaspătă cu ceapă și kajmak (un tip de brânză).

Un alt fel de mâncare de care m-am îndrăgostit a fost burek-ul, o specialitate cu umplutură de carne, brânză sau cartofi. Asemănător cu plăcinta noastră, burek-ul este o gustare delicioasă și satisfăcătoare, perfectă pentru a savura în timp ce explorezi străzile înguste ale orașului vechi.

Gastronomia bosniacă, similară cu cea românească, pune accentul pe ingrediente proaspete și simple, preparate cu dragoste și împărtășite în jurul mesei. Această experiență culinară a fost nu doar o plăcere pentru papilele gustative, ci și o călătorie într-o cultură bogată și diversă.

Cele mai vechi piramide din lume

Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri a fost existența piramidelor în Bosnia. În Visoko, un mic oraș de lângă Sarajevo, se află ceea ce unii cercetători susțin a fi cele mai vechi piramide din lume, cunoscute sub numele de Piramidele Bosniace. Deși controversate, aceste structuri atrag mulți turiști și arheologi, iar vizita la fața locului a fost fascinantă.

Rafting pe Râul Neretva

O altă activitate memorabilă a fost raftingul pe râul Neretva. Acest râu, care își are originea în Munții Dinarici și se varsă în Marea Adriatică, este cunoscut pentru apele sale limpezi și peisajele spectaculoase. A fost pentru prima dată când am făcut rafting și a fost o experiență plină de adrenalină. Înconjurat de canioane și vegetație luxuriantă, raftingul pe Neretva a oferit o combinație perfectă de aventură și frumusețe naturală.

Bosnia și Herțegovina / Arhivă personală
Bosnia și Herțegovina / Arhivă personală

Un “melting pot” de religii

Bosnia și Herțegovina este un exemplu remarcabil de coexistență religioasă. În timpul plimbărilor prin Sarajevo, am vizitat Moscheea Gazi Husrev-beg, una dintre cele mai mari și importante moschei din Balcani, Catedrala Catolică a Inimii lui Isus și Biserica Ortodoxă Sârbă. Fiecare lăcaș de cult are o istorie bogată și reprezintă comunitatea sa specifică, oferind o imagine de ansamblu a diversității religioase din această regiune.

Experiența mea în Bosnia și Herțegovina a fost una de neuitat. Am fost impresionată de diversitatea culturală și de ospitalitatea oamenilor. De la arhitectura variată și influențele culturale, până la peisajele naturale uimitoare și activitățile pline de adrenalină, această țară are multe de oferit.

Participarea la proiectul Erasmus+ nu a fost doar o oportunitate de a învăța și de a colabora cu tineri din alte țări, ci și o șansă de a descoperi o parte fascinantă a Europei. Bosnia și Herțegovina, cu istoria sa complexă și peisajele pitorești, m-a lăsat cu amintiri de neprețuit și o dorință de a reveni pentru a explora și mai mult.

Ultimele articole