Search

Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea

Afiș Jandarmeria Română/ Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Tulcea, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Muzeul de Istorie și Arheologie este a șaisprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Vernisajul va avea loc luni, 7 august, la ora 11.00.

Expoziția a fost organizată prima dată la Muzeul Național de Istorie a României, în 2020, ulterior fiind itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva și Craiova. 

Proiectul expozițional își propune să aducă în atenția publicului istoria Jandarmeriei, întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica.

În cadrul expoziției vor putea fi expuse piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – În memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Pentru a evidenția istoria Dobrogei și a celor care au reprezentat această provincie, vor fi prezentate fotografii, documente și distincții care au aparținut subofițerului jandarm Nicolae Diaconu, participant la al Doilea Război Balcanic și la Marele Război. Vizitatorii vor mai avea ocazia să vadă elemente de echipament folosite în perioada anilor 1980-1990, din patrimoniul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mareșal Alexandru Averescu” Tulcea, precum și o serie de distincții, brevete, obiecte și însemne militare, din colecțiile Inspectoratului de Jandarmi Județean „Mihail Kogălniceanu” Constanța, ce evocă contribuția jandarmilor dobrogeni la misiunile internaționale pentru menținerea păcii.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie și Arheologie, Tulcea, în perioada 7 august – 29 septembrie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00. 

Ultimele articole