Sursa: Marius Vasile

FOTO. Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara. Instalația a fost vizitată de peste 100.000 de persoane

Timp de 10 luni, în Piața Victoriei – Timișoara, locuitorii și turiștii vor putea admira Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara, o instalație urbană temporară ce integrează spațiile verzi cu o instalație de schele înalte.

Recent, instalația a trecut de pragul de 100.000 de vizitatori, devenind astfel cel mai popular proiect al Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii. După ce va fi demontată la sfârșitul lunii noiembrie 2023, plantele vor fi fost relocate în spațiile verzi publice din Timișoara, iar schelele închiriate vor fi fost folosite pentru alte proiecte – culturale, de construcții sau performative. 

Timișoara, care este cunoscută pentru patrimoniul său arhitectural bogat, cu stiluri precum baroc, Art Nouveau și modernist, revine în atenția națională printr-un proiect care încurajează un mediu urban mai verde și mai durabil. Designul pepinierei încorporează mai multe niveluri de terase, fiecare fiind acoperită cu o varietate abundentă de vegetație.

Aceste straturi verzi verticale nu numai că îmbunătățesc aspectul estetic al instalației, dar oferă, de asemenea, un habitat pentru o gamă diversă de floră și chiar pentru faună. Prin promovarea naturii în peisajul urban, Pepiniera favorizează biodiversitatea și contribuie la un ecosistem urban mai sănătos. În plus, întrucât o parte din floră reprezintă plante comestibile, aceasta promovează practica emergentă a grădinăritului urban„, transmite organizatorul proiectului, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș.

Acum, Pepiniera funcționează drept un loc de desfășurare dinamic pentru spectacole și activități legate de artă – prin intermediul unei aplicații online puse la dispoziția comunității, artiștii pot propune o gamă largă de activități creative, inclusiv spectacole live, expoziții, ateliere și instalații. 

Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte și de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de arhitectură.