Search

Fotografii de Justyna Mielnikiewicz, la Muzeul Național al Țăranului Român: “Au fost trei surori și doar două cămăși”

Muzeul Național al Țăranului Român

Fotografii de Justyna Mielnikiewicz, la Muzeul Național al Țăranului Român: “Au fost trei surori și doar două cămăși”

Institutul „Adam Mickiewicz” din Varșovia și Institutul Polonez din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, prezintă în perioada 3 martie – 28 aprilie 2024, la Sala Irina Nicolau, expoziția “Au fost trei surori și doar două cămăși” – Fotografii de Justyna Mielnikiewicz. Expoziția este organizată în avanpremiera Sezonului Cultural Polonia-România 2024/2025.

Roxana Trestioreanu, din textul curatorial: „Pentru acest proiect fotografic Justyna Mielnikiewicz a ales tărâmul de basm al Bucovinei, spațiu în care au conviețuit și conviețuiesc armonios un număr mare de naționalități. Studiile puse la dispoziție de Uniunea Polonezilor din România, cât și istoriile personale, urmă a interviurilor membrilor comunității poloneze, au reprezentat pașii de apropiere de România și comunitatea poloneză. Justyna Mielnikiewicz a preluat rolul unui actor social, subiectul imaginii și descrierea alăturată înregistrează și comunică experiențe diverse, oferă o perspectivă asupra dinamicii socio-economice a comunității poloneze. În fotografii citim secvențe tematice ce ne dezvăluie contextul: peisajul idilic ce înconjoară satele, urmele istoriei vizibile în arhitectura sau decorația caselor, bisericii sau a gării, interconectivitatea socială prin participarea la slujba religioasă, la sărbătorile comunității, dar și instantanee de zi cu zi. În selecția expoziției sunt incluse fotografii care dezvăluie obiceiurile și tradițiile menite să asigure coeziunea comunității, surprind etapele formării noii generații în spiritul polonez. Pentru portrete Justyna Mielnikiewicz alege tipologii umane diverse. Subiecții fotografiilor sunt persoane de diferite vârste, fotografa este interesată atât de conturarea trăsăturilor fizice, cât și de evidențierea unor emoții, de surprinderea caracterului subiectului. Uitându-mă la fotografiile cu copii, cuvântul care mi-a venit în minte a fost calin, se simte multă tandrețe în spatele obiectivului fotografic. Artista reușește, cu multă sensibilitate, să realizeze un portret al comunității poloneze, să își apropie temele proiectului – cel al apartenenței și cel al identității.”

Expoziția va putea fi vizitată în Sala Irina Nicolau, până în 28 aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Luni și marți este închis.

Ultimele articole