Franceso Manacorda / vederea exterioară a Castello di Rivoli. Sursa foto: artsy.net

Francesco Manacorda, noul director al Muzeului Castello di Rivoli din Torino

Francesco Manacorda va prelua funcția de director al muzeului de artă contemporană Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea din Torino, înlocuindu-l pe Carolyn Christov-Bakargiev, care se va retrage la sfârșitul anului 2023. Anunțul a fost făcut de consiliul de administrație al muzeului după un proces riguros de selecție publică supravegheat de un comitet de evaluare condus de Francesca Lavazza, președintele Castello di Rivoli.

Manacorda va prelua funcția la data de 1 ianuarie 2024, având o vastă experiență în domeniu. Comform artsy.net, el a deținut funcții de director artistic la Fundația V-A-C între 2017 și 2022, precum și la Tate Liverpool între 2012 și 2017. Printre alte poziții notabile se numără cea de director al Artissima, între 2010 și 2012, și curator la Barbican Art Gallery, între 2007 și 2009. De asemenea, a colaborat în calitate de co-curator la evenimente de mare importanță, precum Bienala de la Liverpool din 2016 și Bienala de la Taipei din 2018.

Comitetul de evaluare a inclus personalități precum Richard Armstrong, fost director al Fundației Solomon R. Guggenheim; Andrea Ruben Levi, colecționar și membru al consiliului de administrație al New Museum din New York; Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, colecționar și președinte al Fundației cu același nume; și Sir Nicholas Serota, președinte al Arts Council England. Numele lui Manacorda marchează un nou capitol în istoria Castello di Rivoli.