Search

Grecia introduce o limită zilnică de 20.000 de turiști la Acropole

Sursa: Global Info

Grecia introduce o limită zilnică de 20.000 de turiști la Acropole

Guvernul elen a anunțat că vizitele la Acropole din Atena, cel mai faimos sit arheologic din Grecia, vor fi limitate într-un număr de 20.000 de turiști pe zi.

Potrivit Associated Press, ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a declarat că noile reguli sunt necesare pentru a preveni blocajele și supraaglomerarea. Complexul a întâmpinat și până la 23.000 de persoane într-o zi, făcând parte din grupuri mari care au sosit înainte de prânz.

„Măsura va răspunde nevoii de a proteja monumentul, care este principalul obiectiv pentru noi, precum și de a (îmbunătăți) experiența vizitatorilor în acest loc”, a declarat Lina Mendoni, Ministrul Culturii, pentru Associated Press.

Mendoni a calificat acest număr drept „uriaș” într-un interviu acordat rețelei de radio Real FM. „Evident, sectorul turistic este foarte important pentru țară, pentru noi toți. Dar trebuie să ne gândim în ce fel excesul nu va dăuna monumentului.”

Ministrul culturii a declarat că o perioadă de probă pentru noile limite de intrare va începe la 4 septembrie, iar restricțiile vor deveni permanente la 1 aprilie 2024. Deși nu există nicio limită privind timpul pe care vizitatorii îl pot petrece în situl Patrimoniului Mondial UNESCO, Mendoni a precizat că persoanele care participă în grupuri de turiști și în excursii cu nave de croazieră reprezintă aproximativ jumătate din vizitatorii zilnici. Acești vizitatori, a spus ea, petrec în medie 45 de minute la Acropole.

Numărul de vizitatori va varia în timpul programului de vizitare (între orele 8.00 și 20.00). Având în vedere că aproximativ jumătate din traficul pietonal al sitului sosește între orele 8.00 și 12.00, se va permite accesul a 3.000 de persoane în prima oră, 2.000 în a doua oră și un număr variabil în restul zilei.

Schimbările climatice reprezintă, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare. Deși peste 3 milioane de persoane au vizitat Acropole anul trecut, iar economia Greciei depinde în mare măsură de turismul la siturile sale antice, autoritățile au închis luna trecută accesul la mai multe atracții populare pentru a proteja turiștii de un „val de căldură fără precedent”. Temperaturile au atins 48°C, ceea ce a determinat distribuirea a 30.000 de sticle de apă și crearea de zone cu umbră.

Ultimele articole