Sursa: Donald Tong / Pexels

Guvernul României a adoptat Hotărârea privind organizarea Oficiului de Film și Investiții Culturale

Guvernul României a adoptat joi, la propunerea Ministerului Culturii, Hotărârea privind organizarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, al doilea act normativ necesar pentru repornirea schemei de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice instituită prin H.G. nr. 421/2018.

Programul de finanțare are drept principal obiectiv sprijinirea și dezvoltarea industriei cinematografice naționale, precum și de a promova patrimoniul cultural și talentul cineaștilor atât în țară, cât și în străinătate. Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 39/2023, se formează cadrul legislativ necesar preluării și repornirii schemei de ajutor de stat, în cadrul unei instituții specializate subordonate Ministerului Culturii – Oficiul de Film și Investiții Culturale.

Mi-am afirmat în varii ocazii sprijinul ferm pentru a reporni programul de cash rebate și a achita datoriile acumulate de statul român față de producătorii de film din țară și din străinătate. Înființarea Oficiului reprezintă un pas esențial pentru atragerea investițiilor naționale și străine în acest sector cultural cu mare impact economic și pe care, împreună cu Guvernul din care fac parte, dorim să îl ducem la bun sfârșit în acest mandat. Am convingerea că vom reuși să punem în mișcare toate mecanismele necesare pentru ca atât proiectele care așteaptă decontarea cererilor de plată, cât și proiectele rămase în analiză în vederea aprobării finanțării să fie soluționate până la finalul acestui an”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Următoarea etapă va fi adoptarea, prin hotărâre a Guvernului, a procedurii de decontare a proiectelor depuse în cadrul schemei de ajutor de stat și, începând cu data de 30 septembrie 2023, conform termenului prevăzut de OUG nr. 39/2023, Oficiul de Film și Investiții Culturale va prelua administrarea schemei de ajutor de stat și va relua analiza proiectelor restante.