@jdlstreetart

Icar, o lucrare de Judith de Leeuw

Cunoscuta artistă olandeză Judith de Leeuw (JDL), a cărei artă este prezentă în întreaga lume, și-a prezentat noua pictură murală în cadrul Festivalului Street Art for Rights Forum. Măsurând 40 de metri, lucrarea intitulată “Icar” este amplasată pe peretele de nord-est al celebrului “Serpentone” (clădirea Corviale) din Roma, considerat unul dintre cele mai simbolice ziduri din capitală.

Pentru Festivalul Street Art for Rights Forum, JDL a adus în față problema poluării și a modului în care acesta deteriorează natura. Artista a vrut să sensibilizeze publicul prin ilustrarea unei scene ce face trimitere la tendința de autodistrugere a societății moderne.

Lucrarea ilustrează două femei, dintre care una este acoperită de ulei în timp ce se scufundă în gol, iar cealaltă se zbate, reușind să se elibereze și să-și recapete liberatea (ilustrată prin metafora zborului). Ambele femei reprezintă o trimitere directă la problema păsărilor ce mor din cauza petrolului vărsat în mări.

Un lucru important de menționat este faptul că artista a ales să nu șteargă însemnările de la baza peretelui, realizate de locuitorii cartierului, exprimând în acest fel menținerea legăturii vie cu teritoriul și sufletul celor din Corviale. Astfel, lucrarea devine un simbol al speranței atât pentru locuitorii cartierului cât și pentru întreaga lume.

Numele acestei lucrări impresionante provine din mitologia greacă unde Icar a fost omul care a vrut să-și depășească limitele și, construindu-și aripi din ceară, a zburat în înaltul cerului. Însă, fiind prea aproape de soare, aripile s-au topit și el a căzut în mare. Întregul mit este o metaforă vis-à-vis socitatea contemporană care, fiind orbită de profit, se îndreaptă rapid spre autodistrugere.

Lucrarea a fost începută în data de 15 decembrie anul trecut și a durat mai bine de o lună. Indiferent de condițiile meteorologice, JDL a oferit cartierului Corviale una dintre cele mai mari și semnificative lucrări din oraș. La realizarea lucrării au participat operațional și artiști stradali precum Spike, Smok, Marqus, Boogie, Joys și echipa Street Art for Rights.

Timp de doi ani, zidul va putea fi admirat la fața locului, urmând să fie distrus și transformat într-un NFT. Acest lucru îi va asigura o vizibilitate în lumea internetului și a blockchain-ului. Toate veniturile de pe urma aceste opere vor fi dirijate spre diferite organizații de caritate ce activează în același cartier.