Berlinale 2024

Institutul Cultural Român susține participarea românească la Berlinale

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin susține participarea românească la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, care va avea loc în perioada 15-25 februarie 2024, în diferite locuri din capitala Germaniei.

Participarea românească în cadrul Berlinalei, unul dintre cele mai importante evenimente din industria cinematografică din întreaga lume, este semnificativă pentru recunoașterea calității și talentului din industria cinematografică românească la nivel internațional.

Aproximativ 200 de filme din toate genurile, lungimile și formatele sunt prezentate în cadrul festivalului, care include de asemenea numeroase evenimente conexe, discuții cu publicul și paneluri de specialitate.

Filmul Săptămâna Mare / Holy Week, regizat de Andrei Cohn, va avea premiera mondială la Berlinale în Secțiunea Forum, fiind eligibil pentru distincțiile acordate de juriile independente (Premiul Juriului Ecumenic, FIPRESCI, CICAE, Amnesty International Film Award). Săptămâna Mare / Holy Week prezintă un peisaj pictural românesc din jurul anului 1900. Un evreu pe nume Leiba conduce hanul din sat, un punct de întâlnire pentru creștini și evrei deopotrivă. Însă ospitalitatea ascunde rasismul și antisemitismul. Atunci când relația lui Leiba cu servitorul Gheorghe culminează cu răbufnirea, se aprinde o scânteie. Săptămâna Mare este o adaptare liberă a nuvelei O făclie de Paşte (1889) de I. L. Caragiale.

Din distribuția filmului fac parte: Doru Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheș, Mario Gheorghe Dinu și Ana Ciontea. Mai multe informații despre film și bilete: https://www.berlinale.de/en/2024/programme/202415459.html