Sursa: Institutul Național al Patrimoniului

Institutul Național al Patrimoniului deschide expoziția „Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist”

Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Patrimoniu Digital, organizează joi, 27 iulie, vernisajul expoziției „Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist”. 

Evenimentul marchează lansarea proiectului cu același nume, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), care urmărește digitizarea și expunerea online a unei colecții de cărți poștale din România comunistă (1950-1989) adunată de Andrei Stomff, jurist, poet și colecționar de artă, pe o perioadă de peste 30 ani. Subiectele cărților poștale ating diverse aspecte ale vieții cotidiene românești, peisaje naturale, monumente istorice, stațiuni turistice și balneoclimaterice, centre urbane, cabane și hoteluri ori monumente de for public. 

Vernisajul va începe la ora 18.00, la Casa de Târgoveț – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural, Calea Șerban Vodă, nr. 33, sector 4, București. 

„Scopul proiectului este de a facilita accesul publicului la patrimoniul cultural al României, atât pe plan național, cât și internațional, prin digitizarea, documentarea și catalogarea analitică a cărților poștale. În cadrul acestor activități se procesează minimum 3000 de cărți poștale față-verso, care vor fi disponibile online, cu posibilitate de descărcare gratuită. În site se vor putea consulta galerii tematice cu monumente și peisaje dispărute, respectiv monumente și peisaje culturale care s-au modificat de-a lungul timpului„, transmite Institutul Național al Patrimoniului. 

Mai mult de jumătate dintre cărțile poștale expuse au fost expediate, iar pe verso se regăsesc mesajele transmise destinatarilor unde se remarcă diferențe de nuanță, ton și conținut în trecerea anilor: dacă în perioada anilor 1950 se adresau mai degrabă conducerii de la locurile de muncă, sindicatului sau chiar Partidului Comunist, mulțumindu-le pentru permisiunea de a merge în concediu sau la tratament, în perioada anilor 1970 – 1980 mesajele erau destinate familiei și prietenilor, cu salutări sau urări. „Nu lipsesc nici mesajele de dragoste transmise între iubiți sau declarațiile de dragoste făcute pentru prima dată”, completează organizatorii.