Search

INTERVIU cu Iulia Enkelana: despre imperfecțiune și sens în arta vizuală

Iulia Enkelana

INTERVIU cu Iulia Enkelana: despre imperfecțiune și sens în arta vizuală

În timp ce mă aflam la Iași, am avut plăcerea să o cunosc pe Iulia Enkelana, un artist creativ și introvertit, cu o pasiune profundă pentru scris, film și fotografie. În cadrul unei discuții, Iulia mi-a povestit despre parcursul său artistic și viziunea sa aparte asupra artei.

MATCH (2023) - Sound design: Vlaicu Golcea, Voice artist: Judith Balázs
MATCH (2023) – Sound design: Vlaicu Golcea, Voice artist: Judith Balázs

Un spirit liber, care își lasă creativitatea să se exprime în multiple forme, Iulia se descrie ca fiind un artist transdisciplinar, explorând diverse domenii precum scrisul, scurtmetrajele și fotografia: „Îmi place să experimentez și să-mi las creativitatea să își aleagă ea forma sau formele”. În ultimul timp, s-a concentrat pe scurtmetraje experimentale, după ce a explorat inițial zonele de ficțiune și dramă, abordare ce îi permite să se joace cu imagini și sunete într-un mod liber și neconvențional, oferindu-i ocazia de a transmite mesaje profunde și complexe. Scurtmetrajele sale au fost prezentate la diverse festivaluri de film (SIMULTAN Festival, Ridgefield Independent Film Festival, Tirana International Film Festival, Prague International Indie Film Festival), dar ea își promovează creațiile și pe canalul de YouTube, unde atrage un public din ce în ce mai numeros. În plus, fotografiile sale sunt la fel de captivante ca și filmele, trecând de la fotografia urbană la zone mai abstracte și avantgardiste. „Mă inspiră foarte mult avangarda și îmi place să experimentez cu expuneri multiple și fotografii cât mai amestecate,” explică ea.

Prenaissance (2023) – Muzica: Alex Halka

Născută într-o familie de artiști, Iulia a fost mereu înconjurată de povești și cărți, tatăl său fiind scriitor. Această influență încă din copilarie a ajutat-o să-și dezvolte o sensibilitate artistică aparte. „În copilărie, mă plictiseam foarte repede și simțeam nevoia de activități care să-mi stimuleze creativitatea,” își amintește ea. Astfel, a început să deseneze, să facă fotografii și, în cele din urmă, să creeze scurtmetraje. Arta pe care Iulia o practică își dorește să inspire introspecție, empatie și contemplare, abordând totodată imperfecțiunea cu o atitudine deschisă, căutând naturalețea și spontaneitatea în detrimentul tehnicii perfecte. „Imperfecțiunea, în sensul de naturalețe, nu de neglijență, este esențială pentru a exprima mai bine mesajul sau atmosfera pe care o încerc să o capturez”, declară ea pentru arthood.ro.

Imperfect circles (2023)
The Birth of an Idea (2023) – Muzica: Horia Constantinescu

Pentru viitor, Iulia își propune să exploreze noi forme de exprimare artistică. Visul său este să creeze lungmetraje și să vadă câteva dintre textele sale puse în scenă. De asemenea, este motivată să participe la festivaluri și expoziții de artă, dorind să-și vadă lucrările apreciate de un public cât mai larg. Un moment important în cariera sa recentă este participarea la Romanian Creative Week, unde a primit o bursă pentru a realiza un scurtmetraj pentru ediția din 2025. Deși încă nu a avut ocazia să participe efectiv la festival, ea este încântat de oportunitate și de focusul pe filmele experimentale.

A trebuit să amanetez diamantul (2020) – Imagine: Roland Paniti, Muzica: Philip Landini, Distribuție: Ileana Ursu, Asistent producție: Andra Zlotu – câștigător ex aeqvo la SIMULTAN Festival (competiția națională, 2020)

Ultimele articole