photo: Laur Ban

La o cafea cu Roberta Roată despre inspirație și o altfel de viziune asupra pieselor vestimentare

Zilele trecute am avut plăcerea să o reîntâlnesc pe Roberta Roată, artist multidisciplinar și designer la început de drum, în cadrul unui târg de creații de pe Calea Victoriei din București. O cunosc încă de acum 5 ani, de pe vremea când doar cocheta cu ideeile pe care astăzi le materializează în diferite forme, iar revederea a reprezentat o oportunitate potrivită pentru a discuta de ultimele sale succese. Pe Roberta o poți găsi fie într-un studio foto, fie pe set, fie în atelierul de croitorie – este un artist plin de energie care caută să exteriorizeze și să transmită o parte din trăirile personale. Nu a durat mult timp până când a decis că ceea ce vrea să transmită poate fi concretizat într-un stil vestimentar “croit pe măsură ei”. Din lipsa unor piese vestimentare care să o definească și obosită de o eternă căutare în vitrinele magazinelor, a început să-și creeze singură piesele de care avea nevoie și, cum dintr-o mână de artist nu poate ieși decât artă, au apărut multe persoane care s-au arătat interesate de aceste creații. Nevoia s-a transformat, astfel, în pasiune și într-un brand persoanal cu o viziune fresh. Când am întrebat-o “ce te-a inspirat?”, n-a stat mult pe gânduri și mi-a răspuns scurt: “tot”.“Inspirația mi-o iau din tot ceea ce e în jurul meu, de la natură, creații ale altor oameni, și aici mă refer la imagini și chiar și muzică, poate chiar și anumite mișcări pe care le observ zi de zi”, a povestit ea pentru artHood.

model: Roberta Roată
foto: Laur Ban

model: Ioana Balla
foto: Roberta Roată
make up: Dumitrescu Natalia-Mihaela

model: Daniela Baciu
foto: Dumitrescu Natalia-Mihaela
make up: Dumitrescu Natalia-Mihaela

Și-a înglobat întreaga viziune vestimentară sub LunaiR, un brand personal ce a pornit în urmă cu 3 ani din dorința de a împărtăși cu toată lumea “bucuria de a purta altceva”. Brandul își propune să redea oamenilor autenticitatea și să le ofere un strop de spiritualitate în drumul spre regăsirea sinelui, bazat pe capsule “infinite” care vor primi constant diferite piese, articolele vestimentare inspirate din trăirile de zi cu zi și completate prin contribuția diferiților artiști. Alege să nu își definească stilul – este în perioada de joacă și vrea să rămână acolo cât mai mult timp, căci creația este infinită și singura idee de care vrea neaprat să se țină este unicitatea. Saturația față de consumerism o motivează să aspire către unicitate, orice mic detaliu legat de croială, cusătură sau material este important și poate să se identifice cu o anumită fire. Tot această saturație o motivează să folosească în mare parte resturi de materiale pe care le găsește în atelier sau la diferiți distribuitori. În viziunea ei nu există materiale moarte, ci doar materiale ce nu și-au găsit încă piesa potrivita.

photo: Laur Ban

Una dintre viziunile brandului construit de Roberta Roată este de a crea piese androgine care să poată fi accesorizate în funcție de gusturile fiecăruia. “LunaiR are scopul să ofere încredere purtătorului, adică când porți o creație LunaiR să îți simți individualitatea, să te simți bine în pielea ta. Nu vreau să se ducă spre aroganță, mai degrabă să te redescoperi pe tine și bazându-mă foarte mult pe ideea de comandă, automat e gândit mai mult să fie pentru fiecare persoană în parte”, mai spune ea.

Primele articole create în colaborare pentru LunaiR sunt semnate de Roberta și Andrei Tomeci, inspirate din cultura urbană, iar pe palierul primelor capsule, principala inspirație a venit de la materialul de catifea. “Urmează să continui anumite capsule pe care le-am început, am această dorință de a face capsule infinte și să pot să adaug piese oricând la ele pentru că pleacă de la un anumit concept. Un exemplu ar fi materialul de catifea, cu care am și început pentru că e un material de care m-am îndrăgostit de când eram mica, și-mi doresc să capete o formă cumva colectiva. În paralel am început deja să lucrez cu un artist local (Andrei Tomeci) la câteva produse și îmi doresc foarte mult să fac coloborări cu diferiți artiști și să expandeze așa în diferite capsule”, conchide ea.

model: Anna Mayre – photo: Roberta Roată

La o cafea este o serie de interviuri cu artiști la început de drum ce vă apărea în fiecare vineri pe artHood.ro