Search

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției „Revendicând pământul”

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției „Revendicând pământul”

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției „Revendicând pământul”, realizată în cadrul proiectului cultural „Tradiție în lut – În Siajul artiștilor ceramiști”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Vernisajul va avea loc joi, 7 martie 2024, începând cu ora 13.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12.

„În cadrul expoziției am urmărit aducerea în prim plan, pentru publicul profan, dar și pentru specialiști, a unor  tipuri ceramice păstrate din neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii și, mai mult sau mai puțin, ale formelor. Prezentarea noastră începe cu ceramica din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea și ajunge până aproape de prezent”, scrie instituția într-un comunicat de presă.

Expoziția este structurată pe marile regiuni geografice, istorice și etnografice: Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania, Crișana, Banat, Moldova.

„Când spunem ceramică, ne gândim la vasele din argilă, de diferite tipuri: ulcioare, căni, blide, străchini, farfurii, gazornițe, castronoaie etc. Vor fi expuse, de asemenea, și alte piese, de tipul cahlelor sau țiglelor, manufacturate în cadrul unor mici ateliere sau făbricuțe, care astăzi nu mai există. În cadrul expoziției sunt prezentate și jucării sau forme ceramice în miniaturăꓽ pușculite, clopoței, fluiere, mărțișoare, ulcioare, farfurii etc.”, se mai arată în documentul citat.

Expoziția de la Muzeul Național de Istorie a României conține piese din centre consacrate, precum Vlădești și Horezu, alături de o parte din colecția „Sergiu Sorin Popescu”. Aceasta din urmă, cuprinde peste 1100 de piese, incluzând și ceramică de secol XIX (sau chiar mai veche), ce provine din centre ceramice de pe tot teritoriul României. Proiecte expoziționale similare vor fi organizate la sediile muzeelor partenere, Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) și Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat (MMRS). Fiecare instituție muzeală va expune obiecte din colecția proprie și din colecția „Sergiu Sorin Popescu”.

Partenerii Muzeului Național de Istorie a României în cadrul Proiectului „TRADIȚIE ÎN LUT – ÎN SIAJUL ARTIȘTILOR CERAMIȘTI”, implementat în perioada februarie – noiembrie 2024, sunt: Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), Muzeul Județean Teleorman (MJT), Muzeul Județean Buzău (MJB), Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat (MMRS) și Unity in Values Interconfessional Association (UIV).

Expoziția va putea fi vizitată în perioada martie – aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00 (până la 30 martie) și 10:00 – 18:00 (începând cu 31 martie).

Ultimele articole