Search

Oana Stănescu este curatoarea Beta 2024 – Bienala timișoreană de arhitectură

Sursa: Beta

Oana Stănescu este curatoarea Beta 2024 – Bienala timișoreană de arhitectură

Echipa de organizare a Bienalei timișorene de arhitectură Beta anunță numirea Oana Stănescu – arhitectă, designer, scriitoare și cadru universitar, în poziția de curatoare a ediției din acest an. 

În calitate de curatoare, Oana Stănescu propune o retorică multidisciplinară privitoare la rolul arhitectului. Sub îndrumarea sa, cea de-a 5-a ediție a Bienalei de Arhitectură Beta promite să împingă limitele practicii arhitecturale prin abordarea interdisciplinară și intersecțională.

Cu o carieră de peste două decenii, Oana Stănescu și-a finalizat studiile de arhitectură la FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și a acumulat experiență pe mai multe continente înainte de a-și stabili studioul în New York și Berlin.

Cele mai recente lucrări includ reabilitarea unui funicular de 500 de metri în orașul natal – Reșița, magazinele Off White ale lui Virgil Abloh la nivel mondial, precum și instalații pe scară largă, cum ar fi „Seriously Fun” la Muzeul de Artă Modernă din New York, „Mutts” la Festivalul de muzică Coachella din 2022 din California, și „Fresa” la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din 2023 din Logroño, Spania. De asemenea, este co-fondatoarea proiectului colaborativ Plus Pool din New York. De asemenea, Oana Stănescu a predat și susținut prelegeri la Harvard GSD University, GSAPP, Columbia GSAPP, Princeton SOA, UCLA AUDLA, și la Architectural Association din Londra. În ultimii ani, ea a înființat Blueprints of Justice Studio la MIT în colaborare cu Stanford Legal Design Lab și Virgil Abloh. În 2023, a creat și a început să coordoneze seria de prelegeri „Nonprofessionals” la EPFL, în Lausanne.

„Suntem foarte bucuroși că Oana Stănescu se întoarce acasă în calitate de curatoare pentru viitoarea ediție a bienalei timișorene de Arhitectură”, a declarat Alexandra Trofin, coordonatoarea Beta. „Ambivalența sa locală-globală, expertiza, talentul și perspectiva unică cu siguranță vor potența capacitatea Beta de a funcționa ca o platformă extraordinară pentru discursul arhitectural și explorări la intersecția dintre artă, arhitectură, cultură pop, comunitate și natură.”

„Sunt profund onorată, entuziasmată și nerăbdătoare, impresionată și emoționată în același timp. Trăim viețile noastre în limitele arhitecturii, ceea ce o face scuza perfectă pentru conversații sociale și culturale urgente, în special în poziția unică a României, cu proximitatea și distanță simultane față de Vest”, a declarat Oana Stănescu.

Tema celei de-a cincea ediții Beta va fi anunțată în primăvara acestui an.

Beta este un eveniment internațional care celebrează designul arhitectural inovator și vizionar, organizat de o echipă tânără și curajoasă. Creată ca un proiect cultural al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, Beta are loc la fiecare doi ani și adună arhitecți recunoscuți și emergenți, urbaniști, designeri și artiști pentru a-și prezenta lucrările inovatoare, a stimula colaborarea și a explora viitorul mediului construit.

Ultimele articole