Search

De ce Pantone alege culoarea anului și cum influențează întreaga lume

pantone.com

De ce Pantone alege culoarea anului și cum influențează întreaga lume

Pentru anul 2023, Pantone a ales Viva Magenta 18-1750, o nuanță de roșu purpuriu care, pe parcursul anului, o regăsim pe cât mai multe haine, campanii… ba chiar și telefoane.

Până la a înțelege de ce Pantone are această responsabilitate, este important de spus că, în anul 1963, a introdus pe piața de design conceptul de sistem matching. Scopul lui? De a ajuta întreaga lume de design, atât producători cât și artiști, să se refere la aceași culoare indiferent unde se află sau cu cine comunică. Acest sistem a devenit iconic, fiind ușor de recunoscut prin modul de prezentare. Fiecare culoare, primește un nume și un număr unic de identificare.

Odată cu anul 1994, ia naștere Pantone Color Institute, un serviciu ce se axează pe consultanță și prognoză în aria de design. Scopul principal era de a identifica tendințele din zona de design comercial și de a le oferi sfaturi brandurilor despre ce culori să utilizeze în cadrul comunicării. Devenind rapid o sursă importantă de informații despre psihologia culorilor și colorimetrie, brandurile globale adoptă sistemul și îl implementează în strategiile de comunicare vizuală.

Cinci ani mai târziu, în 1999, Cerulean 15-4020 devine prima culoare a anului. Odată introdusă noțiunea de culoarea anului lumea designului a primit un imbold pentru dezvoltare. Totodată, prin introducerea acestui concept, Pantone a vrut să realizeze o relație între cultură și culoare. Pentru procesul pe care îl deprind cei de la Pantone și de la Pantone Color Institute se analizează o varietate de influențe ce vin din domenii vizuale vaste, de la analiza filmelor, până la analiză texturilor sau a evenimentelor socio-culturale – nimic nu scapă neanalizat pentru identificarea culorii potrivite care să marcheze un nou an calanderistic. În mod repetat Pantone a susținut primul lucru pe care îl observăm indiferent de context este culoarea, iar având această premiza că punct de referință, înțelegem în cele din urmă importantă serviciilor propuse.

Pentru anul 2023, Pantone, a ales Viva Magenta 18-1750. Acesta este o nuanță de roșu purpuriu care pe parcursul anului va fi regăsită în cât mai multe contexte. Cei de la Pantone transmit despre această culoare că ar fi un îndemn la experimentare și exprimare liberă. Inspirația de anul acesta vine de la gandacul Dactylopius, insectă care produce colorantul carmin, unul dintre cele mai puternice și prețioase din gama coloranților naturali.

Dacă privești în jurul tău, vei regăsi deja branduri care s-au conformat noii culori și o remarci tot mai des în medii precum:

–          În industria beauty o vei regasi în special la accesorii, dar și în diferite palete de ochi sau vopsea de păr. Pantone spune despre culoare că este potrivită indiferent de vârstă sau culoarea pielii;

–          În ceea ce reprezintă design-ul interior, la fel ca și-n industria frumuseții, culoarea se pretează mai mult pentru decorațiuni;

–          Pentru lumea design-ului grafic, unde observăm în ultima vreme o tendință spre culori palide și neutre. Anul 2023 va fi un an provocator. Brandurile care vor folosi această culoare vor ieși cu siguranță în față și își spune povestea cu mai multă încredere;

–          Uitându-ne la industria de packing, roșu mereu a fost o culoarea care a atras atenția, care a ieșit în evidență și s-a făcut remarcată. Așa că anul acesta, noile produse care vor adopta VM cu siguranță se vor face remarcate.

Din alt punct de vedere, citând-o pe Karen Haller (Psihologia Culorilor) înțelegem că, pentru majoritatea culturilor, culoarea roșu și derivatele ei simbolizează împlinirea. Într-adevăr, pentru cultura Sud Africană, culoarea roșu simbolizează sângele vărsat în contextul Apartheidului, însă pentru cultură vestică culoarea este specifică dragostei și mesajelor transmise de Sântul Valentin. Pentru cultura asiatică, roșu transmite viață lungă, prosperitate, fiind și culoarea tradițională pentru rochiile de mireasă. Sens asemănător îl regăsim și în cultură Indiană, unde roșu simbolizează iubirea și puritatea.

Având o asemenea încărcare culturală în jurul acestei culori, putem deduce că va fi un an interesant pentru designul de produs, dar nu numai.

Ultimele articole