Penitenciarul Pitești / Sursa: Alina Gheorghiu Facebook

Penitenciarul Pitești, fostă închisoare pentru deținuți politici, devine monument istoric

Raluca Turcan, Ministrul Culturii, anunță miercuri semnarea ordinului de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești – Fosta închisoare a deținuților politici.

Cu această decizie, Penitenciarul Pitești este inclus în Lista Monumentelor Istorice și i se conferă regimul de monument istoric de grupă A, supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. 

Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii. Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Pitești și a Experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist. De asemenea, recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

De asemenea, Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a scris miercuri pe pagina sa de Facebook că Piteştiul va putea avea un spaţiu muzeal de referinţă și de importanţă naţională. „Există acum toate premisele ca prin colaborarea Memorialului existent cu autoritățile locale și centrale să apară noi spații expoziționale care să ofere o imagine completă asupra unuia dintre cele mai sumbre aspecte ale represiunii comuniste în România, Fenomenul Pitești„, a transmis ministrul.