Raluca Mirel

Raluca Mirel, Project Director Romanian Design Week: “Credem în potențialul comunității creative locale de a transforma orașul într-un mediu mai prietenos cu locuitorii săi”

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative organizat de The Institute, prezentat de UniCredit Bank și finanțat de Ministerul Culturii, va avea loc anul acesta în perioada 24 mai – 2 iunie la București. Ediția 2024, organizată în clădirea fostului restaurant CINA, lângă Ateneul Român, invită publicul să exploreze orașul și să descopere potențialul acestuia, investigând în același timp metodele prin care creativitatea și inovația pot modela spațiile urbane ale viitorului, sub tema „Unlock the city”.

artHood a vorbit, pe această temă, cu Raluca Mirel, Project Directorul festivalului, care a dezvăluit câteva surprize ale ediției din acest an, a povestit despre noile formate și a invitat publicul să descopere un “eveniment unic, care oferă oportunitatea de a descoperi creativitatea și inovația din industria designului românesc și internațional”.

Romanian Design Week se apropie cu pași repezi. Cum ați descrie ediția din 2024 într-un singur cuvânt?

Cred că „explorare” e cuvântul care unește cel mai bine preocupările și construcția ediției de anul acesta. Vor fi zece zile de festival în care încurajăm publicul să exploreze orașul și să descopere cele peste 100 de evenimente din programul RDW Design GO!. Organizatorii propun experiențe variate, de la expoziții și prezentări, până la workshopuri și tururi ghidate, open doors, târguri, petreceri și lansări de spații. E cel mai amplu program de evenimente satelit de până acum, va fi greu să nu petreci timp în compania designului, dacă vei fi în București la final de mai.  

Și explorarea nu se termină aici, spațiul central al festivalului propune o experiență completă a designului printr-o expoziție curatoriată cu 200 dintre cele mai recente proiecte locale de arhitectură și design, printr-un conținut internațional curatoriat alături de reprezentanții a 8 țări europene, printr-un Concept Store de mari dimensiuni, prin instalații imersive și petreceri. 

Tema din acest an este „Unlock the City” – care este motivul pentru care ați ales această temă?

Romanian Design Week a fost întotdeauna și despre oraș. Despre relația cu orașul, despre amprenta lui în memoria noastră afectivă și despre conservarea spațiilor care-i dau identitatea.

De la preocuparea pentru spațiile expoziționale, pe care atunci când nu le-am regăsit în centru, le-am creat, până la încercarea de revitalizare și de reintegrare în circuitul urban a unor clădiri cu o amprentă importantă în memoria Bucureștiului, orașul a fost o constantă în proiectele noastre și continuă să fie.

Anul acesta, mai mult decât oricând, ne dorim să participăm activ la reconectarea bucureștenilor cu orașul și, în special, cu comunitățile creative ale acestuia. Vrem să facem cât mai vizibil potențialul industriilor creative locale și credem că avem cei mai buni parteneri în acest demers. Peste 100 de organizații, designeri și arhitecți s-au alăturat programului RDW Design GO! și pregătesc evenimente care vor transforma Bucureștiul timp de 10 zile în capitala designului. 

 Care sunt noutățile acestei ediții?

Aș începe lista noutăților acestei ediții cu faptul că ne bucurăm să readucem în festival componenta de conținut internațional într-o formă plenară. Vizitatorii vor descoperi, în cadrul formatului RDW Design Flags, 9 expoziții relevante pentru scena europeană de arhitectură și design, pe care le-am ales împreună cu partenerii noștri din institute culturale și ambasade. Fiecare dintre ele abordează o altă categorie a designului, o temă și perspectivă diferite, va fi greu să nu găsești una care să-ți rămână în minte.

Apoi aș menționa că formatul RDW Young Design va face cunoștință publicului cu unii dintre cei mai interesanți designeri și arhitecți ai noii generații, care la DIPLOMA Show 2023 au fost în topul clasamentelor curatorilor. Sunt nume care merită urmărite în următorii ani, pentru că sunt cele care vor semna proiectele din RDW Exhibition în viitor.

RDW Concept Store va avea anul acesta o amprentă importantă în festival. Va fi locul în care vizitatorii vor putea achiziționa atât design românesc, cât și internațional, vor descoperi noi branduri și vor avea de ales dintr-o selecție amplă de produse din care aș enumera doar câteva tipuri: ceramică, design de obiect, design vestimentar, bijuterie, cărți sau parfumuri.  

Cu ocazia festivalului, curatorii locali ai RDW Exhibition se reunesc cu partenerii lor internaționali pentru a dezbate direcții și teme actuale ale scenei globale de arhitectuă și design. RDW Talks îi va aduce în fața publicului la Universitatea Națională de Arte și la Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București. Va fi o zi plină, pe care o recomandăm tuturor celor care își doresc să fie inspirați de oamenii din spatele unora dintre cele mai apreciate proiecte contemporane. 

Cum va arăta locația festivalului? Ce pregătiți pentru publicul din toată țara care va veni la București pentru RDW?

Fiecare dintre spațiile care au găzduit până acum festivalul a avut un rol important în istoria orașului, iar anul acesta continuăm cu un loc care în perioada interbelică a fost punctul central de întâlnire pentru înalta societate bucureșteană. Clădirea monument istoric a fostului restaurant CINA, aflată în Piața George Enescu, era celebră în epocă pentru preparatele franțuzești, pregătite de personalul de elită adus din Franța și Italia.

Între 24 mai și 2 iunie, spațiul va redeveni pentru 10 zile un important punct de întâlnire, de data aceasta pentru pasionații de industrii creative, care vor putea explora această clădire emblematică, unde istoria se va îmbina cu designul contemporan. Pregătim o serie de expoziții locale și internaționale atent curatoriate, instalații imersive, un concept store și o grădină de vară, care vor anima Calea Victoriei.

Ne dorim să extindem spațiul expozițional și să păstrăm festivalul în inima orașului pentru a crea un impact mai puternic și mai direct asupra comunității, dar și a publicului larg, pentru a oferi experiențe culturale diverse vizitatorilor care ne vor trece pragul. Adresa de anul acesta este Benjamin Franklin 10, în proximitatea Ateneului Român, a Muzeului Național de Artă și a Bibliotecii Centrale Universitare.

Pentru publicul RDW, fie din București sau din afara lui, un itinerariu ideal ar trebui să includă vizitarea fostului restaurant CINA, participarea la petreceri și conferințe, dar și explorarea traseelor propuse în cadrul RDW Design GO! de cei peste 100 de participanți ai circuitului.  

Ediţia din acest an îşi propune să faciliteze reconectarea locuitorilor cu mediul urban şi comunităţile locale. De ce considerați că este important acest lucru și de ce acum?

Reconectarea locuitorilor cu mediul urban și comunitățile locale este esențială, mai ales în contextul actual, în care urbanizarea rapidă și tehnologizarea pot distanța oamenii de spațiul și comunitatea înconjurătoare. Prin tema „Unlock the City”, dorim să demonstrăm că designul și arhitectura pot juca un rol important în revitalizarea și reimaginarea orașelor în care trăim.

Încă de la prima ediție a festivalului, credem în potențialul comunității creative locale de a transforma orașul într-un mediu mai prietenos cu locuitorii săi. Prin tot ce facem ne dorim să contribuim la dezvoltarea și promovarea industriilor creative din România, să oferim un context în care aportul acestora în viața de zi cu zi a orașului să devină evident.

Festivalul de anul trecut a fost un succes! Peste 25.000 persoane au vizitat Romanian Design Week în prima săptămână. La ce vă așteptați în acest an?

Pentru noi, ediția 2024 reprezintă o oportunitate de a consolida legăturile cu comunitatea creativă și de a atrage cât mai mult public nespecializat în universul designului și al arhitecturii. Numărul participanților ne încurajează să credem că impactul festivalului crește de la an la an.

Prin construcția acestei ediții și prin raportarea ei la tema „Unlock the City”, anticipăm o participare mai activă a publicului la evenimentele din circuitul festivalului. Ne dorim ca fiecare vizitator să plece nu doar cu o perspectivă îmbogățită despre potențialul creativ al Bucureștiului, dar și cu o dorință de a se implica în transformarea culturală a mediului urban.

Anul acesta vor fi 8 formate distincte în oraș: RDW Design GO!, RDW Exhibition, RDW Design Flags, RDW Young Design, RDW Concept Store, RDW Social, RDW Talks și Noaptea Studiourilor de Arhitectură. Care este preferatul dvs.? De asemenea, care dintre ele credeți că va fi cel mai popular?

Cred foarte mult în potențialul formatului RDW Design GO! de a scoate oamenii din casă pentru design. Dacă spațiul central al festivalului creează un context în care publicul poate experimenta designul în mai multe feluri, oferindu-i o perspectivă complexă asupra multiplelor sale manifestări și a rolului pe care-l joacă în viața noastră de zi cu zi, prin RDW Design GO! ne propunem să aducem designul mai aproape de oameni.

Dacă designul ajunge pe strada ta, ai mai multe șanse să-l observi și să îți dorești să-l descoperi. Cred că va fi și cel mai popular dintre formate anul acesta, când vom reuși să ajungem măcar pe 100 de străzi din capitală. Probabil că asta îl face și formatul meu preferat ediția asta.

Având în vedere că biletele au fost deja puse în vânzare, ce le-ați transmite celor care nu au avut ocazia până acum să participe la RDW?

Celor care nu au avut încă ocazia să participe la RDW anii trecuți le transmit că este un eveniment unic, care oferă oportunitatea de a descoperi creativitatea și inovația din industria designului românesc și internațional. Pentru a cuprinde cât mai multe evenimente, un itinerariu ideal pentru vizitatorul RDW ar trebui să includă vizitarea festivalului la CINA, să nu rateze petrecerile, dar și instalațiile speciale organizate în cadrul festivalului. Totodată, recomand urmărirea unor trasee în tot Bucureștiul, desenate de noi în cadrul RDW Design GO! (publicul va putea găsi sugestii de trasee în cadrul festivalului, dar și pe website-ul și canalele social media ale Romanian Design Week), unde vor descoperi anul acesta peste o sută de evenimente-conexe în diferite cartiere din oraș.

Mi-ar plăcea ca fiecare nou participant la festival să se bucure de toate eforturile pe care peste 500 de oameni și organizații le fac pentru a transforma orașul într-un spațiu în care ne vedem locuind și peste 20 de ani. Și nu le facem doar în cele 10 zile de festival, fiecare dintre noi e foarte activ în sfera lui și în restul anului. Doar că Romanian Design Week ne aduce pe toți laolaltă, e momentul în care sărbătorim designul și comunitatea creativă locală și celebrăm proiectele care ne dau încredere că mergem într-o direcție bună și că orașul e cel pe care îl construim cu toții zi de zi, unii pentru ceilalți.  

Și într-o notă mai puțin abstractă, mi-ar plăcea ca toți cei care descoperă festivalul anul acesta să viziteze spațiul central pentru o doză puternică de inspirație și optimism, iar apoi să ia orașul la pas și să parcurgă traseele pe care le pregătim pentru ei. Promitem că merită!

***

Biletele pot fi achiziționate de aici. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit, iar deținătorii de card UniCredit de la Mastercard beneficiază de un discount de 50% la achiziția biletelor, reducere aplicabilă în pasul de plată.

artHood este partener media al festivalului.