Search

RECENZIE: „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt

RECENZIE: „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt

„Oscar și Tanti Roz”, scrisă de Eric-Emmanuel Schmitt, mi-a stârnit emoții pe care nu credeam ca le pot simți citind o simplă carte. Este o poveste despre un băiat de zece ani, Oscar, care suferă de o boală incurabilă și petrece ultimele zile din viață într-un spital. Cartea este scrisă sub forma unor scrisori pe care Oscar i le trimite lui Dumnezeu, la sugestia Tanti Roz, o voluntară la spital și prietena lui de încredere.

Oscar este un personaj incredibil de curajos și sincer. El reușește să ne facă să vedem lumea din perspectiva unui copil care știe că nu mai are mult timp de trăit, dar care nu încetează să spere și să trăiască fiecare clipă din plin. Mi-a plăcut foarte mult felul în care Oscar își exprimă gândurile și sentimentele, cu o sinceritate dezarmantă și o înțelepciune neobișnuită pentru vârsta lui.

Tanti Roz este o figură maternă și înțeleaptă, care îl ajută pe Oscar să își accepte situația și să găsească sens în ultimele zile de viață. Ea îl încurajează să trăiască fiecare zi ca și cum ar fi zece ani, ceea ce face ca viața lui să fie plină de aventuri și experiențe.

Un citat care mi-a rămas în minte este: „Fiecare zi e un cadou. De-aia se spune prezent” (Schmitt, p. 29). Mi-a plăcut foarte mult acest citat pentru că reflectă filosofia lui Tanti Roz și mesajul principal al cărții: să prețuim fiecare zi și să o trăim din plin, indiferent de circumstanțe.

Un alt moment memorabil este când Oscar vorbește despre frica de moarte: „Cred că frica e cea mai mare boală a omenirii. Frica de necunoscut, frica de suferință, frica de moarte.” (Schmitt, p. 45). Acest pasaj m-a făcut să reflectez la propriile mele temeri și la cum le pot depăși.

Cartea „Oscar și Tanti Roz” este o lectură scurtă, dar plină de emoție. M-a făcut să râd, să plâng și să apreciez mai mult viața. Este un reminder frumos despre puterea prieteniei, a iubirii și a credinței. Recomand această carte tuturor celor care vor să citească o poveste profundă și inspirațională. Este o carte care te face să te gândești la lucrurile cu adevărat importante în viață și la cum poți trăi mai frumos și mai autentic.

Ultimele articole