I Dialoghi di Trani

România este invitată la festivalul literar „I Dialoghi di Trani”, reprezentată de Ana Blandiana 

România este invitată la cea de-a XXII-a ediție a festivalului „I Dialoghi di Trani” din Italia, cu tema „Grija” ca practică zilnică în slujba binelui comun, care se desfășoară în perioada 21-24 septembrie 2023.

România va fi reprezentată de Ana Blandiana, o scriitoare foarte cunoscută și îndrăgită în Italia, unde i-au fost traduse până acum patru volume de poezie și două de proză (dintre care un volum de poeme și unul de eseuri cu sprijinul ICR) și a obținut prestigioase premii literare. Scriitoarea va dialoga cu traducătorul Bruno Mazzoni sâmbătă, 23 septembrie, ora 11:30, la Biblioteca comunale G. Bovio, pe marginea celei mai recente ediții în italiană a unui volum semnat de autoare, și anume Variaţiuni pe o temă dată, publicat anul acesta de editura Donzelli, în colecția „Donzelli Poesia”, în traducerea lui Bruno Mazzoni. Poeta și traducătorul volumului vor prezenta „cea mai metafizică dintre cărțile” Anei Blandiana, ce cuprinde o suită de poeme despre grija și iubirea traduse în „nedespărțirea prin moarte”, și vor răspunde întrebărilor publicului, evenimentul fiind organizat în secțiunea Dialoguri. 

De asemenea, publicul italian va putea viziona filmul documentar Toto și surorile lui de Alexander Nanau (2014), proiecție ce se datorează colaborării cu casele de producție Strada Film, HBO Europe și Nanau Production.

Republica Moldova va fi reprezentată la festivalul „I Dialoghi di Trani” prin prezența scriitoarei Olga Căpățână.

Participarea țării noastre este sprijinită de Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Asociația Culturală „La Maria del porto” și sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Ambasadei Republicii Moldova în Italia și al Consulatului General al României de la Bari.