Afis Le livre sur les quais / Sursa foto: Institutul Cultural Român

România, țară invitată de onoare la festivalul Le livre sur les quais din Elveția

România este țară invitată de onoare la cea de-a 14-a ediție a festivalului Le livre sur les quais, care se desfășoară în perioada 1 – 3 septembrie 2023, la Morges, în Elveția, sub președinția scriitoarei franceze Marie-Hélène Lafon. 

Scriitorii Gabriela Adameșteanu, Raluca Antonescu, Radu Bata, Ramona Bădescu, Eugène, Cristian Fulaș, Dana Grigorcea, Radu Ioanid, Marius Daniel Popescu, Simona Sora și Ion Vianu și traducătorii Florica Courriol și Jean-Louis Courriol sunt protagoniștii unui amplu program de evenimente cu focus pe literatura română, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

„Parteneriatul dintre ICR și festivalul Le livre sur les quais are rolul de a pune în valoare cultura română și pe creatorii ei, prin statutul României ca Țară invitată de onoare cu prilejul aniversării a trei decenii de la aderarea României ca membru cu drepturi depline la Organizația Internațională a Francofoniei și a 20 de ani de la înființarea Institutului Cultural Român. Este o excelentă oportunitate de promovare a scriitorilor români și a operelor lor într-un spațiu geografic în care ICR nu are reprezentanță, dar care este parte a unui univers cultural și lingvistic comun”, declară Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

La festival participă peste 170 de autori, care se vor întâlni cu publicul în cadrul a aproape 200 de evenimente – lansări de carte și sesiuni de autografe, dezbateri, croaziere literare, spectacole, ateliere și activități pentru tineret. Publicul va putea participa la dezbateri pe teme istorice cu Gabriela Adameşteanu, Han Kang şi Marisa Cornejo („Comment dire les traumas de l’Histoire?”) sau cu Radu Ioanid și jurnalistul Lionel Duroy („Histoire Roumaine : dire la vérité sur la Shoah”). Vor avea loc peste 30 de dialoguri și dezbateri, la care participă de la Peter Stamm și Sander Kollaard la Dana Grigorcea și Jacques Ravenne, de la Alexandre Chollier și Cédric Gras la Cristian Fulaș și Serge Joncour, de la Jean-Baptiste Andrea și Louis-Philippe Dalembert la Maxence Marchand, de la Luc Lang la Isabelle Cornaz sau de la Silvia Ricci Lempen la Chloé Delaume, precum și prezentări susținute de Ariane Chemin și Titiou Lecoq. De reținut sunt și întâlnirile în limba engleză cu Nicholas Shakespeare, Jonathan Coe, Han Kang, Joyce Maynard sau David Vann (unele în traducere simultană). Se adaugă la program un mic dejun literar cu Marie Laberge la hotelul Le Petit Manoir, numeroase ateliere interactive și alte tipuri de activități pentru familii și tineri. Festivitățile vor avea loc și în aer liber, la La Crique, îmbinând universul muzical cu cel al literaturii prin lecturi muzicale și spectacole literare.