Sursa: Sindicat Culturalia

Sindicat din cultură: Patrimoniul cultural, pus în pericol prin desfiinţarea Direcţiilor pentru Cultură

Descentralizarea Direcțiilor Județene de Cultură, una dintre măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare, ar face economie la buget dându-i afară pe cei cu salarii mici, arată Sindicatul Culturalia. 

Economia la buget va fi nesemnificativă, potrivit unui comunicat de presă, întrucât salariile în Direcţiile Judeţene pentru Cultură sunt între 2100 de lei şi 3574 de lei net. Sindicatul a transmis deja un memoriu Guvernului, în care arată toate riscurile pe care descentralizarea le-ar presupune.

„Înţelegem intenţia Guvernului de a face economie la bugetul de stat. Dar eliminarea celor puţin peste 200 de angajaţi din direcţiile judeţene pentru cultură, plătiţi oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României. Să distrugi patrimonial cultural naţional, pentru a face o economie nesemnificativă, nu e deloc productiv pentru un stat de drept. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier şi să oprim masacrarea Culturii”, a declarat cicepreşedintele Sindicatului Culturalia, Marius Voicu.

“Prețul plătit în acest moment de către statul român pentru protejarea patrimoniului cultural național prin direcțiile județene pentru cultură, este oricum mult prea mic în raport cu valoarea muncii pe care angajații acestora o prestează. De reținut că, cea mai mare parte a acestora au rămas în  acest sistem din pasiune pentru această profesie, iar nu pentru bani, salariile fiind la cel mai mic nivel dintre toate serviciile publice deconcentrate din sistemul public. Salariul net începe de la 2100 de lei și ajunge până la 3574 de lei, în toate direcțiile din țară”, mai arată sursa citată Sindicatul.