Teatrul Național Cluj

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca prezintă: FAȚĂ-VERSO. O POVESTE DE TEATRU

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, într-o călătorie prin ultima jumătate de secol din istoria actorilor care au pășit pe scena Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în FAȚĂ-VERSO. O POVESTE DE TEATRU, un spectacol-dialog neconvențional și interactiv, aflat la prima ediție, realizat în parteneriat cu Asociația Culturală Top Art N&A Cluj-Napoca. 

Invitatul acestei seri este îndrăgitul actor Petre Băcioiu, care va împărtăși detalii mai puțin cunoscute dintr-o carieră ce a traversat cinci decenii și două regimuri diferite. Partenera sa de dialog și moderatoarea discuției va fi actrița Narcisa Pintea, iar amintirile și confesiunile se vor succeda pe ritmuri muzicale, grație cvartetului de coarde format din Rareș Munthiu (vioară), Silvana Ghermet (vioară), Mihai Oșvat (violă) și Daniel Demian (violoncel). 

Născut la 15 martie 1950, actorul Petre Băcioiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ în 1973, făcându-și debutul la Teatrul de Nord Satu-Mare. A jucat de asemenea la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda și a colaborat cu Opera Națională din Cluj- Napoca. Cea mai semnificativă parte a vieții sale artistice a dedicat-o însă Teatrului Național Cluj-Napoca, pe scena căruia a urcat pentru prima oară în 1976, în rolul cârciumarului din Woyzeck, fiind în continuare, după aproape cinci decenii, o prezență constantă a teatrului clujean.

Proiectul Față-Verso a fost conceput ca răspuns la necesitatea tot mai pregnantă a conservării memoriei culturale, mai ales într-un domeniu precum cel teatral, supus perisabilității prin însăși natura sa. Așadar, timp de o oră și jumătate, spectatorii vor putea reconstitui nu doar traseul profesional și personal al unei personalități familiare, ci și istoriile mai puțin cunoscute din spatele a numeroase montări reprezentative, create de regizori emblematici, precum Aureliu Manea, Vlad Mugur, Mihai Măniuțiu, Victor Ioan Frunză, Andrei Șerban ș.a.m.d. Vă invităm deci să vă alăturați nouă în această primă călătorie prin culisele teatrului românesc.

Biletele pot fi achiziționate prin intermediul platformei Bilete.ro sau de la agenția Teatrului.