Search

Ultima premieră a anului 2023 la Teatrul Național Cluj-Napoca

Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith

Ultima premieră a anului 2023 la Teatrul Național Cluj-Napoca

Teatrul Național Cluj-Napoca vă invită duminică, 17 decembrie, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, la premiera spectacolului Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith de Cosmin Stănilă, în regia lui Doru Vatavului.

Bazat pe o poveste adevărată, ancorată în realitatea digitală a zilelor noastre, spectacolul explorează subteranele iubirilor virtuale care maschează singurătăți și care ne amăgesc cu promisiunea concretizării până la deznodăminte adesea tragi-comice. Domnul Gherase (interpretat de Cosmin Stănilă), un pensionar văduv din România, își tratează melancolia cu un flirt pe rețelele sociale, care evoluează totuși într-un atașament trainic, în ciuda distanței ce îl separă de seducătoarea Clara Smith (Sânziana Tarța). Aceasta din urmă este o tânără din Ghana, hotărâtă să traverseze jumătate de lume pentru a fi alături de iubitul său mult mai vârstnic. Tatonând împreună vastul teritoriu al tehnologiei contemporane, al posibilităților ei de a anula bariere geografice, lingvistice și culturale, cei doi se lasă antrenați într-un dans al aparențelor, în care echilibrul de putere este compromis de mai multe ori, printr-o succesiune de răsturnări de situație. Precum o păpușă Matrioșka, aventura lor amoroasă dezvăluie noi și noi sensuri, într-o ingenioasă demonstrație a vulnerabilității omului contemporan, cu ale sale avataruri digitale.

Montarea lui Doru Vatavului urmărește modul în care iluzia se insinuează în viața cotidiană, jocul actorilor fiind punctat și contrapunctat de inserții video ce cartografiază cu o ironie pe alocuri nostalgică lumea artificială din on-line, dar și acele aspecte ale ei de o indiscutabilă autenticitate. Spectatorul este invitat să își exerseze atât empatia, cât și luciditatea, pentru a înțelege modul în care noile paradigme de comunicare au schimbat, poate pentru totdeauna, regulile dragostei și ale încrederii.

Fiind deja recunoscut ca o voce importantă în dramaturgia contemporană, Cosmin Stănilă folosește o experiență personală pentru a contura un spațiu ficțional în care „Adevărul” se multiplică, se devalorizează și eșuează într-un veritabil haos identitar. Piesa este montată acum în premieră națională. Următoarea reprezentație va avea loc în data de 20 decembrie, de la ora 19:00.

CUM S-A ÎNDRĂGOSTIT DOMNUL GHERASE DE CLARA SMITH de Cosmin Stănilă

Distribuţia:

Alexandru Gherase: Cosmin Stănilă
Clara Smith: Sânziana Tarța
Tahiru Abdulai: Tahiru Abdulai

regia: Doru Vatavului
scenografia: Adrian Balcău
muzica: Radu Dogaru
video: Miruna Croitoru

regia tehnică: Răzvan Pojonie
lumini: Mădălina Mânzat, Alexandru Corpodean
sonorizare: Vlad Negrea
operator video: Vasile Crăciun
sufleor: Irina Barbir

Ultimele articole