Sursa: University of Tasmania

Universitatea din Tasmania oferă o bursă pentru studiul Colecției Tyler de Artă Românească și Modernă

Universitatea din Tasmania va oferi o bursă, începând cu anul 2024, pentru studiul Colecției Tyler de Artă Românească și Modernă, ce cuprinde aproximativ 500 de lucrări aparținând pictorului român Corneliu Petrescu.

Bursa Tyler va fi oferită de Universitatea Tasmania la fiecare doi ani, începând cu anul 2024, oferind posibilitatea candidatului selectat de a studia Colecția Tyler timp de două săptămâni.

Universitatea din Tasmania va oferi candidatului selectat o sumă de 10.000 AUD (echivalent aproximativ 6.300 USD), urmând a acoperi o parte din cheltuielile cu transportul, cazarea și cheltuielile curente pentru perioada celor două săptămâni. Procesul de selecție pentru prima ediție a bursei este deschis până la data de 31 iulie 2023, candidatul selectat urmând a fi anunțat la finalul lunii august 2023, anunță Ministerul Culturii.

Colecția Tyler a aparținut lui Geoffrey Tyler, absolvent al Universității Tasmania și expert al Fondului Monetar Internațional, care a lucrat în România în perioada 1973-1987. Colecția include peste 900 de lucrări, majoritatea aparținând pictorului român Corneliu Petrescu, apropiat al lui Tyler pe perioada șederii acestuia în România și 61 de icoane pictate pe lemn sau sticlă, de proveniență din România, Grecia și Rusia, datând din secolele XVII-XX. Colecția a fost donată Universității din Tasmania în 2013 de către Frances Taylor, soția defunctului Geoffrey Tyler, iar curatorul acestei colecții este Rachael Rose, consul onorific al României în Tasmania.

Detalii despre bursă și despre procesul de selecție sunt disponibile AICI.