Search

Zece momente care au definit procesul Depp-Heard

Amber Heard vs Johnny Depp

Zece momente care au definit procesul Depp-Heard

Netflix va reexamina impactul cazului de defăimare mediatizat dintre actorii Johnny Depp și Amber Heard într-un nou documentar, informează bbc.com.

Timp de șase săptămâni în 2022, instanța din statul american Virginia a auzit detalii despre relația volatilă a lui Depp și Heard și sfârșitul său nefericit. Depp și-a dat în judecată fosta soție pentru defăimare din cauza unui articol de opinie pe care aceasta l-a scris pentru Washington Post, în care susținea că a fost victima abuzului domestic, deși nu l-a menționat pe Depp. Jurații i-au acordat lui Depp – care a negat că a abuzat-o pe Heard – 15 milioane de dolari în daune compensatorii și punitive. Heard a câștigat una dintre cele trei contraclaimuri împotriva lui Depp și i s-au acordat 2 milioane de dolari în daune compensatorii.

Pe măsură ce serialul se difuzează, bbc.com a aruncat o privire asupra celor 10 momente cheie din instanță, care au definit acest conflict urmărit îndeaproape.

„Abuz reciproc”

Pentru unii observatori, relația dintre Heard și Depp poate fi rezumată în aceste două cuvinte: abuz reciproc. Aceasta a fost descrierea folosită de psihologul clinic Laurel Anderson, fostul consilier marital al lui Heard și Depp. Chemați la tribunal de echipa lui Depp, Dr. Anderson a descris o relație volatilă, în care ambii parteneri amenințau să plece din ședințe în mijlocul certurilor. Dar, în opinia doctorului Anderson, Heard era adesea inițiatoarea acestor lupte. Depp fusese „bine controlat” timp de decenii înainte de a o întâlni pe Heard, a spus Dr. Anderson, și nu a fost violent cu partenerii săi anteriori. „Cu doamna Heard, a fost declanșat. Ei s-au angajat într-un abuz reciproc,” a spus ea juraților. În mai multe ocazii, Heard a inițiat interacțiuni violente pentru a împiedica plecarea lui Depp, a spus ea. „Era un punct de mândrie pentru ea, dacă se simțea lipsită de respect, să inițieze o luptă,” a auzit instanța.

„S-o ardem pe Amber”

În patru zile de mărturii, Depp a fost presat în legătură cu mai multe dintre mesajele sale text și emailurile sale care conțineau insulte grafice la adresa fostei sale soții. Într-un caz, a fost întrebat despre un schimb de mesaje din 2013 cu actorul britanic Paul Bettany. „S-o ardem,” scrisese Depp, referindu-se la Heard. „S-o înecăm înainte să o ardem.” Apoi a făcut o sugestie obscenă pentru a se asigura că este moartă. Actorul a spus juraților că îi era „rușine” de mesaje și că erau o tentativă de umor bazată pe un sketch Monty Python. „Este un film pe care l-am vizionat cu toții când aveam 10 ani – este doar umor ireverent și abstract,” a spus el.

Tulburări de personalitate sau stres post-traumatic?

Chemați la tribunal de echipa lui Depp, psihologul criminalist Dr. Shannon Curry a spus juraților că ea crede că Heard suferă de două diagnostice: tulburare de personalitate de tip borderline și tulburare de personalitate histrionică. Dr. Curry a spus că a ajuns la această concluzie după ce a petrecut aproximativ 12 ore cu Heard în decembrie 2021, efectuând teste de sănătate mentală și revizuind fișele medicale ale acesteia. Tulburarea de personalitate borderline este o boală a instabilității, a spus Dr. Curry, marcată de „multă furie, cruzime față de persoane mai puțin puternice și căutare de atenție”. Comportamentele sunt „impulsionate de o frică subiacente de abandon,” a spus ea, după ce a fost prezentat în instanță un audio în care Heard îl implora pe Depp să nu o părăsească. Diagnosticele Dr. Curry au fost respinse de psihologul Dr. Dawn Hughes, chemată de echipa lui Heard. În schimb, Dr. Hughes a diagnosticat-o pe Heard cu tulburare de stres post-traumatic, cauzată de „violența partenerului intim”.

Abuz de substanțe rampant

De-a lungul procesului, jurații au auzit două relatări concurente despre consumul de substanțe al lui Depp. Conform spuselor lui Depp, el a fost sobru pentru mare parte din relația cu Heard după ce s-a detoxificat de la opioidul Oxycodone în 2014. Dar Heard a descris un alt Depp – unul predispus la excese de alcool și droguri în ciuda rugăminților repetate ale acesteia de a se lăsa. Potrivit lui Heard, Depp a abuzat frecvent de alcool, cocaină și analgezice. „Se prăbușea, se îmbolnăvea, pierdea controlul asupra sa,” a spus ea. Conform mărturiilor, acest comportament s-a petrecut în fața copiilor lui Depp. Într-un caz menționat în proces, managerul insulei private a actorului din Bahamas a spus că își amintește să-l fi văzut pe Depp prăbușit în nisip în fața fiului său. Depp a respins relatarea lui Heard despre consumul său de droguri, spunând că descrierea ei era „extrem de exagerată” și „pur și simplu falsă”. Echipa sa a subliniat că și ea consuma alcool și, uneori, droguri.

Cine este ‘Monstrul’?

Depinde pe cine întrebi. Din nou, jurații au fost prezentați cu două imagini foarte diferite ale personajelor centrale ale procesului. Heard a spus instanței că ‘Monstrul’ era partea întunecată a fostului său soț, versiunea volatilă și violentă a acestuia, care apărea atunci când Depp era beat sau drogat. Mesaje text trimise de Depp personalului și prietenilor păreau să susțină această descriere. „Amber și cu mine am fost absolut perfecți… Am închis copilul meu monstru într-o cușcă adânc înăuntru și a funcționat,” a scris el într-o ocazie. Dar în timp ce se afla la standul martorilor, Depp a spus că „monstrul” era o frază pe care o folosea doar pentru a o calma pe soția sa de atunci, în încercarea de a evita conflictul. Întrebat de ce folosea el însuși fraza, a răspuns: „Pentru că o auzeam tot timpul.”

Depp mărturisește că ‘niciodată’ nu a lovit-o pe Heard

În timp ce se afla la stand, Depp a respins în totalitate afirmațiile fostei sale partenere de abuz, spunând juraților că nu a „lovit-o niciodată pe doamna Heard în acest fel, și nici nu am lovit vreo femeie în viața mea”. În schimb, Depp a susținut că el a fost cel care a suferit din cauza lui Heard, care l-a abuzat și l-a umilit. „Putea începe cu o palmă, putea începe cu o împingere. Putea începe cu aruncarea unei telecomenzi la capul meu,” a spus el. „Ea [doamna Heard] are nevoie de conflict, are nevoie de violență. Eruptă din senin.” Echipa lui Depp a folosit propriile cuvinte ale lui Heard – înregistrări audio și note scrise de mână – pentru a sublinia aceste afirmații. Într-o înregistrare, Heard poate fi auzită recunoscând că l-a „lovit” pe domnul Depp, înainte de a-l lua în derâdere și de a-l numi copil. Și într-o scrisoare către Depp, și-a cerut scuze pentru că a devenit „nebună”. „Îmi pare rău că te-am rănit,” a scris Heard. „Pot deveni rea când sunt rănită.”

O excursie sortită eșecului în Australia

Jurații au auzit mai multe relatări – unele suprapuse, multe contradictorii – despre o excursie din 2015 în Australia, unde Depp filma pentru franciza Pirații din Caraibe. Potrivit lui Depp, el a pierdut vârful degetului mijlociu în timpul unei lupte explozive cu soția sa de atunci, când ea a aruncat o sticlă de vodcă spre el, care s-a spart. Depp le-a spus juraților că a intrat în șoc și a folosit sângele din rana sa pentru a scrie mesaje pentru Heard pe perete. „Nu știu cum se simte o cădere nervoasă, dar probabil asta este cea mai apropiată experiență pe care am avut-o,” a spus el. Heard a negat că i-ar fi rănit degetul și a spus că Depp a agresat-o sexual în acea noapte cu o sticlă de lichior. Un chirurg chemat de echipa lui Heard a contestat și el relatarea lui Depp, spunând că descrierea evenimentelor este puțin probabilă, în mare parte deoarece unghia lui a rămas intactă. Dr. Richard Moore a spus că, dacă evenimentele ar fi avut loc așa cum a descris Depp, unghia lui ar fi fost deteriorată de sticlă.

O stea neașteptată

Avocata lui Depp, Camille Vasquez, s-a dovedit a fi vedeta neașteptată a procesului. Avocata tânără din California a captat atenția a milioane de oameni în timpul procesului de defăimare. Tricouri cu numele ei și hashtag-uri de laudă au circulat pe rețelele de socializare. Cine este avocata lui Johnny Depp, Camille Vasquez? Stilul ascuțit al doamnei Vasquez a devenit deosebit de evident în timpul interogatoriului ei cruciat al lui Amber Heard. Schimburile de replici dintre cele două au devenit ocazional tensionate. Într-un caz, cele două s-au certat din cauza unei imagini cu vin vărsat. Este una dintre mai multe fotografii prezentate de Heard, presupuse a fi dintr-o luptă uriașă pe care cuplul a avut-o în 2016, care s-a terminat cu Depp agresând-o. În timpul interogatoriului doamnei Vasquez, Heard s-a întors către jurați și a susținut că fotografiile au fost redactate sau editate de avocații lui Depp pentru a-i favoriza cazul fostului ei soț. „Aș aprecia dacă nu ați adresa argumente către juriu,” a spus doamna Vasquez sever. „Nu v-am întrebat nimic despre asta.”

Kate Moss apare rar în tribunal

Supermodelul britanic Kate Moss a fost adăugată pe lista martorilor în ultimul moment. Moss, care a avut o relație cu Depp între 1994 și 1998, a fost chemată de echipa actorului în ultima săptămână a procesului pentru a respinge un zvon invocat de Heard, care sugera că fostul ei soț a împins-o pe model pe scări în anii ’90. Heard a descris o luptă din 2015 cu Depp în care a spus că l-a lovit pe Depp pentru că a lovit-o pe sora ei în timp ce ea stătea în vârful unei scări. „M-am gândit instantaneu la Kate Moss și la scări și l-am lovit,” a spus Heard. În mărturia ei scurtă prin apel video, Moss a negat că domnul Depp ar fi împins-o vreodată pe scări. „A fost o furtună și, pe măsură ce am ieșit din cameră, am alunecat pe scări și m-am rănit la spate,” a spus Moss. „El a venit în fugă să mă ajute și m-a dus în cameră și mi-a acordat îngrijiri medicale. „Nu m-a împins niciodată, lovit sau aruncat pe scări,” a spus Moss.

„Sute de amenințări cu moartea”

În ultima zi a mărturiei, Heard a livrat o mărturie emoționantă despre hărțuirea pe care a spus că a îndurat-o după divorțul de Depp. „Primesc sute de amenințări cu moartea în mod regulat, dacă nu zilnic. Mii de când a început acest proces. Oameni care îmi batjocoresc mărturia despre faptul că am fost agresată,” a spus ea. „În fiecare zi trebuie să retrăiesc trauma.” Ea a numit procesul „oribil” și „umilitor”. „Poate e ușor de uitat, dar sunt un om,” a spus ea. „Așa cum stau aici astăzi, nu pot avea o carieră. Nu pot avea nici măcar oameni care să se asocieze cu mine din cauza amenințărilor și atacurilor pe care le vor trebui să le îndure.”

Ultimele articole