Search

Zilele Maghiare: Teatrul Maghiar de Stat Cluj va prezenta trei spectacole scrise de autori maghiari clasici sau contemporani

Rubedeniile. Sursa: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Zilele Maghiare: Teatrul Maghiar de Stat Cluj va prezenta trei spectacole scrise de autori maghiari clasici sau contemporani

La cea de-a XIV-a ediție a Zilelor Maghiare, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va prezenta trei spectacole scrise de autori maghiari clasici sau contemporani.

De asemenea, din program face parte și un spectacol invitat, „Ez már feltámadás” (Aceasta este Învierea) de Enikő Szilágyi, care va fi prezentat miercuri, 16 august, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului – producția se joacă în limba maghiară, fără traducere, transmite miercuri Teatrul Maghiar de Stat Cluj, printr-un comunicat de presă.

Joi, 17 august, ora 19.00, pe scena mare a Teatrului în format studio, este programată adaptarea scenică a romanului realist al lui Móricz Zsigmond, Rubedeniile, în regia lui László Bocsárdi. Producția a fost prezentată și în cadrul celei de-a 5-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Reflex de la Sfântu Gheorghe.

Spectacolul Rubedeniile, adaptarea după romanul lui Móricz Zsigmond semnată de László Bocsárdi și Ágnes Kali, în regia lui László Bocsárdi, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, pune în discuție, foarte pertinent și solid articulat artistic, această problemă constantă a naturii umane indulgente în fața ispitelor sociale. Personajele devin exponenți ai tarelor de tot felul, arhetipuri în cheie realistă ale parvenitismului, lichele din diferite specii, care seduc și manipulează, cățărându-se schilod pe o scară socială paralelă cu cea a valorilor morale”, transmite Alina Epîngeac.

Vineri, 18 august, ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, se va juca spectacolul Tinerii barbari, pus în scenă de Attila Vidnyánszky Jr. Spectacolul a fost prezentă la mai multe festivaluri din țară și străinătate, iar interpreta rolului principal a primit numeroase premii și nominalizări. Breasla Criticilor de Teatru din Ungaria a nominalizat spectacolul Tinerii barbari la premiul pentru cel mai bun spectacol, iar pe Éva Imre, la premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal. Consiliul artistic al Teatrului Cetate din Gyula i-a acordat Évei Imre premiul „Őze Lajos” pentru performanța artistică remarcabilă și pentru interpretarea originală și complexă a lui Bartók Béla. De asemenea, Uniunea Teatrală din România (UNITER) a nominalizat-o pe Éva Imre la categoria Cea mai bună actriță în rol principal.

Sâmbătă, 19 august, ora 20.00, în Sala Studio, publicul Zilelor Maghiare poate vedea versiunea scenică a romanului Édes Anna de Kosztolányi Dezső, în regia lui István Szabó K. Producția, care a avut premiera în luna aprilie, se bucură de un mare succes de public.

Ne mutăm la Teatrul Maghiar din Cluj. Spectacolul cu Édes Anna e o adevărată bijuterie teatrală, cu precizia carteziană a acelor de ceasornic. Regia: Szabo K. István. O scenografie inspirată (Artūras Šimonis) propune spații de joc generoase, adesea labirintice. Am citit cândva romanul omonim scris de Kosztolányi Dezső în 1926, care punctează simpatia pentru lumea oamenilor mărunți. Un roman canonic, cu plotul bine cunoscut, transpus scenic cu o inteligență uimitoare. Joacă impecabil Román Eszter, Kali Andrea, Bogdán Zsolt, Kiss Tamás etc. Păstrând coloana romanului, spectacolul adaugă elemente care sporesc limbajul teatral”, a declarat Alexandru Jurcan.

Ultimele articole