Sursa: Editura Corint

Zvonuri despre sfârșitul lumii. București, 1944–1953 – Stelian Tănase

Pe măsură ce regimul comunist prindea rădăcini în România, locuitorii Bucureștiului se adaptau unei realități dureroase, căci de la Micul Paris, spiritul boem al orașului se transformă în haos și panică. Lucrarea domnului Stelian Tănase, pe care o puteți regăsi la Editura Corint, oferă o multitudine de imagini și perspective – de la micile preocupări ale oamenilor de rând, până la intrigile și violențele cu care Armata Roșie a pătruns în țara noastră – și ne luminează viziunea despre una dinte cele mai controversate perioade ale statului român.

Conturând un peisaj gri, românii au înțeles târziu că noul regim reprezintă o catastrofă istorică – de fapt, observă autorul, „săptămâna 24- 30 august 1944 a fost singura de libertate până în decembrie 1989.” 

Încercăm să nu oferim prea multe detalii sau să povestim. Nu vream să furăm momentele în care cititorii realizează că unele povești nu au fost doar povești și nici că unele aspecte puteau fi diferite, dacă o decizie era luată la timp sau dacă cineva vorbea mai tare. 

artHood vă invită în luna august să citiți „Zvonuri despre sfârșitul lumii. București, 1944–1953”, de la Editura Corint.

Cine este autorul?

Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, realizator de televiziune, profesor universitar. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, a participat activ la evenimentele din decembrie 1989, devenind o personalitate de referință a societății civile românești. A fost primul președinte al Grupului pentru Dialog Social, vicepreședinte al Partidului Alianța Civică, Președinte al Societății Române de Radio și Televiziune, fiind în prezent profesor la Facultatea de Științe Politice. Opera sa cuprinde lucrări de ficțiune (literatură), texte de nonficțiune (științe politice, istorie, cercetarea arhivelor) și volume de memorialistică.